Vatandaş kendi enflasyonunu hesaplayacak

Vatandaş, artık kendi enflasyonunu ölçecek. TÜİK, vatandaşların kendi enflasyonlarını hesaplayabileceği bir uygulama geliştirdi. Adı, ‘Benim enflasyonum.'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 'Benim Enflasyonum' uygulamasını devreye alıyor. DÜNYA'dan Alaattin Aktaş'ın haberine göre uygulama vatandaşa dönük olacak. Hafta başında TÜİK Başkanlığı'na vekaleten atanan Ahmet Kürşad Dosdoğru, TÜİK'in TÜFE kapsamında herkesin kendi enflasyonunu ölçebileceği bir veri seti oluşturmak üzere hazırlık yaptığını söyledi. "Benim enflasyonum" adını taşıyacak uygulama ile dileyen kendi tüketimine ilişkin kalemlerden kolaylıkla kendi enflasyonunu hesaplayabilecek.

YENİ ENDEKSLER YOLDA

Ahmet Kürşad Dosdoğru, TÜFE dışında Türkiye'ye özgü fiyat endeksi de üretebileceklerini söyledi. Yeni endeksler söz konusu olabileceğini belirten Dosdoğru, yaşam maliyeti endeksi oluşturabileceklerini ifade etti.

KURULLAR İNCELEME YAPACAK

TÜİK'te geçen ay başlatılan fiyat istatistikleri ve işgücü danışma kurulları konusunda da konuşan Dosdoğru "Uzunca bir süredir dışa açılmayı planlıyorduk" dedi. Dosdoğru "En çok eleştiri konusu olan verinin enflasyon olduğunu tabii ki biliyoruz. Zaten bu konuda daha önce kendi bünyemizde bir çalışma yaptık. Yöntem Araştırmalar Dairemiz TÜFE'yi bağımsız bir gözle baştan aşağı inceledi. İyileştirilmesi gereken alanları belirledi. Benzer incelemeyi şimdi danışma kurulundan talep edeceğiz" dedi. Dosdoğru bu kurulların enflasyon ve istihdam verilerini inceleyeceğini anlattı.