'Varlık barışı' netleşiyor: Milyarlarca dolar gelecek 

Dördüncü varlık barışı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Yurtdışındaki para, altın, bono, tahvil, hisse senedi gibi varlıklarını 31 Aralık’a kadar getiren şirketlerden veya kişilerden vergi alınmayacak, denetim yapılmayacak...

Türkiye'de yatırımları teşvik edecek ve yabancının ayağına adeta 'turkuaz halı' serecek pakette son dönemece girildi. Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı 'varlık barışı'nı da kapsıyor. Buna göre, gerçek ve tüzel kişilerce yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildirilecek. Alacaklar ve rayiç bedeliyle taşınmazlar 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türk Lirası cinsinden vergi dairelerine beyan edilecek. 

Nasıl işliyor?

Gerçek ve tüzel kişiler bu varlıkları, diğer kişilerin nam veya hesabına bildirim veya beyanda bulunabilecek. Bildirim ve beyan halinde vergi incelemesi, vergi tarhiyatı, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak. Yurtdışından getirilen bu varlıklar, işletmelerin kanuni defterlerine kaydedilebilecek. Kayıt işlemlerinde sınırlayıcı bir düzenleme olmayacak. İşletmelere sermayeye ilave etme, özel fon hesabında tutma veya işletme borçlarının ödenmesinde kullanma konusunda ihtiyarilik sağlanacak. Tasarının yurtdışına hizmet veren işletmelerde vergi indirimi, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binaların 5 yıl emlak vergisinden muaf olması, yatırım teşvik belgesi kapsamında tahsis olunan arazilere de geçici vergi muafiyeti getiren hükümleri 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek. 

52 YILLIK UYGULAMA

Damga Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle nispi damga vergisine tabi kağıtlarda her bir nüshanın ayrı ayrı vergilendirilmesi uygulamasına son verilecek. Maktu damga vergisine tabi kağıtlarda ise her bir nüshadan ayrı ayrı vergi alınması uygulamasına devam edilecek. Aynı kağıtta birden fazla adi kefil ve garantör bulunması durumunda, yalnız bir kefalet ve bir garanti taahhüdü için damga vergisi alınacak. Böylece 52 yıllık uygulamada önemli bir adım atılacak. 

Bankaya adli sicil kaydı verilecek 

Diğer önemli bir madde de karşılıksız çekler. Karşılıksız çek veren kişi hakkında, hamilin şikayeti üzerine, her bir çek için 1.500 güne kadar adli para cezasına hükmolunacak. Ödenmemesi halinde adli para cezaları, kamuya yararlı bir işte çalıştırma kararı verilmeksizin doğrudan hapis cezasına çevrilecek. Karşılıksız çek keşide etme adli para cezasını gerektiren suç olarak tanımlandığı için çek hesabı açtırmak isteyenler bankaya adli sicil kaydı da verecek. Adli para cezaları, ödenmemesi halinde kamuya yararlı bir işte çalıştırma kararı verilmeksizin doğrudan hapis cezasına çevrilecek. Karekodlu çek düzenlenmesine ilişkin hükümler ise 31 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girecek. 

İflas erteleme 1 yıl olacak 

Erteleme kararı üzerine borçlu aleyhine hiçbir takip yapılamayacak ve evvelce başlamış takipler duracak. Erteleme süresi azami bir yıl olacak. Bu süre mahkemece uygun görülmesi halinde bir yıl daha uzatılabilecek. Kanunla değiştirilen bu hükümler, yürürlük tarihinden sonra yapılan iflas erteleme talepleri hakkında uygulanacak.