Van'a kültür-turizm ve gastronomi üssü

Singapurlu ünlü mimar Kay Ngee Tan ve işadamı Bekir Kaya, Van için ortak projeye imza attı. Tariria adını taşıyan proje, Van Gölü'nün kenarında kültür, sanat ve gas- tronominin buluştuğu merkez olacak.

AKŞAM

YAŞAR KIZILBAĞ

Dünyanın önde gelen mimarlarından Singapurlu Kay Ngee Tan ve İstanbul'daki Tayland restoranı Çok Çok Pera ve Çok Çok Thai ile Az Çok Thai'nin sahibi Bekir Kaya, bir araya gelerek Van'da Tariria projesini hayata geçiriyor. Proje, kültür, sanat ve gastronominin buluştuğu bir merkez olarak konumlandı. Projenin ilk ayağı olan kültür, sanat ve gastronomi merkezi mayıs ayına kadar açılacak. İlk etapta 10 milyon dolar harcanan projenin ikinci ayağında ise konaklama tesisleri yer alıyor.

Geniş bir alana yayılan proje, kendi meyve ve sebzesini de üretecek şekilde tasarlandı. Aynı bölge bir zamanlar Urartu Kralı Menua'nın eşi Tariria'ya yaptırdığı ve günümüze ulaşan 51 kilometrelik sulama kanalının Van Gölü'ne kadar uzanın noktasında yer alıyor.

URARTULARDAN KALMA

Bahçeleri de Urartu Kralı Menua, eşi Tariria adına yaptırmış. Projeyle ilgili bilgi veren Bekir Kaya, yaklaşık 10 yıldır adım adım kurulan meyve bahçesi ve bostanın Tariria mutfağını besleyeceğini söyledi.

Mutfağın menüsünden yöresel tatların olacağını anlatan Bekir Kaya ayrıca proje hayata geçmeden yöre halkından 30 genci işe aldıklarını belirterek "Yöre gençlerine gastronomi eğitimi vermeye başladık. Bu süreç, tesis devreye girdiğinde artarak devam edecek. Projeyi aynı zamanda sürdürülebilir, yerel kalkınmaya öncülük edecek yeni bir referans merkezi olarak konumlandırdık" dedi.

ETKİNLİKLERE DE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Bekir Kaya "Tariria'nın çevresel sürdürülebilirlik ilkelerinin temelini sıfır karbon hedefi ve enerji verimliliği odaklı yaklaşımı oluşturuyor. Bu hedef doğrultusunda güneş enerjisi tarlamızı kuracağız. 7-8 ay içerisinde açılacak" dedi. Bölge kültürüne de odaklandıklarını belirten Kaya "Sanatçılar ve müzisyenlerin yer aldığı etkinliklere ev sahipliği yapacağız" diye konuştu.

SİNGAPURLU ÖDÜLLÜ MİMAR TASARLADI

Mimari tasarımıyla dikkat çeken Tariria, tamamen camla kaplı ve kolonsuz çelik yapısıyla dikkat çekiyor. Projenin mimari tasarımı, Homage Hospitality ve Kaya on Coast markaları ile Tariria'nın ortağı, Kay Ngee Tan Architects'in kurucusu, ödüllü mimar Kay Ngee Tan'ın imzasını taşıyor. Kay Ngee'ın kurucusu olduğu Kay Ngee Tan Architects ise UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Singapur Botanik Bahçeleri'nin yeni uzantısını yaparak Singapur Mimarlar Birliği'nin verdiği '2023 Yılının Tasarım ve Tasarımcısı Ödülü'nü kazanmış.