Vana açılıyor, Anamur'un suyu Yavru Vatan'a akacak

Cumartesi günü Mersin'de KKTC'ye su vermek için 'vana açma töreni' yapılacak. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu da katılacak.

ANAMUR'UN suyunu KKTC'ye ulaştıracak 'asrın projesi'nde tarihi gün geliyor. Cumartesi günü vana açılarak Yavru Vatan'a "can suyu" verilecek. Vana açma törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılması planlanıyor. Mersin'de yer alan Alaköprü Barajı'ndaki suyu KKTC'ye ulaştıracak olan projede son boru, ağustos ayında törenle birleştirilmişti. Tamamı 1.6 milyar TL'lik proje, KKTC'nin yaklaşık 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. 

106 KİLOMETREMİK HAT

Proje kapsamında Türkiye tarafında Anamur Dragon Çayı üzerinde Alaköprü Barajı inşa edilmişti. Bu barajda depolanan su, Türkiye tarafında 23 km, deniz geçişi 80 km ve KKTC tarafı 3 km olmak üzere toplam 106 km uzunluğundaki hatla KKTC'de inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılacak. 

Derinlik 250 metre

PROJEDE deniz altından 250 metre derinlikte ve askıda geçen boruların son parçası 7 Ağustos'ta Bakan Eroğlu’nun katıldığı törenle yerleştirilmişti. 

7.525 kişiye istihdam

BU projenin yanı sıra, DSİ Genel Müdürlüğü, Mersin'in Anamur ilçesinde 83 bin 600 dekar alanı suya kavuşturmak için de harekete geçti. Alaköprü Barajı'dan temin edilecek suyla sulanacak arazinin sulama şebekesinin inşaat ihale süreci başlıyor. Proje, 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imkanı ve yıllık 80 milyon lira gelir artışı sağlayacak.