Vade 3-6-9-12 ay, sistemden çıkana faiz yok

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün akşam duyurulan ‘dövize endeksli TL mevduatı' uygulaması dün başladı. Şimdilik kamu bankalarının başlattığı işleme isteyen her banka katılabilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin dün detaylarını açıkladığı ‘dövize endeksli Türk Lirası mevduat' hesabı 3, 6, 9 ve 12 ay vadelerle açılabilecek.

Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak.

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak.

Kur farkı hesaplamaları için Merkez Bankası her gün saat 11:00'de dolar döviz alış kuru yayınlayacak.

Minimum faiz oranı Merkez Bankası'nın politika faiz oranı olarak uygulanacak. Halen politika fazi yıllık yüzde 14. Şayet dolar yüzde 10 artarsa yıllık getiri de yüzde 10 olacak. Aradaki farkı Hazine karşılayacak.

Sisteme isteyen her banka katılabilecek.

Hesabın açıldığı tarihteki Merkez Bankası kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.

Söz konusu ürünün katılım bankacılığında uygulanması konusunda da çalışmalar sürüyor.

DÖVİZE ENDEKSLİ MEVDUAT NASIL İŞLEYECEK?

Bankalarda dövize endeksli hesap açılacak. Örneğin bankaya 100.000 TL'lik dövize endeksli hesap açıldığında bunun 6 aylık getirisi 7 bin TL olsun. 100.000 bin TL vade sonunda stopaj kesintisi de olmadığı için net 107.000 TL olarak vatandaşın hesabına geçecek. Aynı anda 100.000 TL'lik dövizin de 3 ay sonraki getirisine bakılacak. Döviz olarak getirisi eğer 7 bin TL'nin altında ise hesap sahibine ekstra ödeme yapılmayacak. Hesap sahibinin 107.000 TL'si olacak. Ancak döviz getirisi örneğin 10.000 TL olarak gerçekleşmişse, aradaki 3.000 TL hesap sahibine ödenecek, yani bankadaki para 110.000 TL'ye çıkmış olacak. Şayet vadeden önce çekilmişse faiz hakkı ortadan kalkacak.