Rüzgarın etkisine kapılabilir! Uzman isimden altın fiyatları için kritik uyarı!

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin hemen sonrasında altının ons fiyatında dikkat çeken değişimler yaşanıyor. Öte yandan FED faiz kararı için geri sayım sürüyor. FED'in alacağı karar fiyatlarda önemli etki gösterecek. Piyasalardaki son durum altın yatırımcısının aklına fiyatlar düşecek mi, yükselecek mi sorusunu getirdi. Gelecek günlerde özellikle fiyatlarda 3 önemli etkenin büyük rol oynayacağı düşünülüyor.

Altın yatırımcıları bu hafta piyasalarda yaşanacak son dakika gelişmelerine odaklandı. Döviz kurları ve altın fiyatlarındaki son durumu merakla takip edenler özellikle FED'in alacağı faiz kararının ardından ons altın fiyatlarının ne yöne seyredeceğini merak ediyor. Bu kapsamda altın fiyatlarında 4 kriterin büyük etki edeceği düşünülüyor.

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI ALTIN FİYATLARINI VURDU

Ocak ayının son günlerinde 'Donbass Bölgesi' nedeniyle Rusya Ukrayna krizi patlak verdi. 1.780 dolar bandında hareket eden altın fiyatları bu haberin etkisiyle yukarı yönlü hareketler sergiledi.

ONS ALTIN FİYATLARI 19 AYIN EN YÜKSEĞİNİ TEST ETTİ

Rusya Ukrayna krizinin askeri operasyonlarla savaşa dönüşmesiyle beraber, ons altın yüzde 15'in üzerinde prim yaparak 2.070 dolar bandına tırmanarak 19 ayın en yüksek seviyesini test etti. Spot altın olarak da bilinen ons altın fiyatları en son Covid-19 krizinin tavan yaptığı 7 Ağustos 2020 tarihinde 2.075 dolar ile tüm zamanların en yüksek düzeyini test etmişti.

İŞTE ALTIN FİYATLARINI ETKİLEYEN 3 DURUM

Uzman isimler altın fiyatları için 3 durumun etkileyeceğini düşünüyor. İşte uzman yorumları:

Fed, Mart ayında ilk faiz artırım kararını verdi. ABD'de son açıklanan 41 yılın enflasyon verisi sonrası Fed'den daha sert faiz artırım beklentisi altın fiyatları için aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Faiz artırımı, sıkı para politikası ve 'Şahin' açıklamalar piyasalarda likiditenin azalacağı endişelerini artırıyor.

Dünyanın büyük ekonomilerinde enflasyon rekor üstüne rekor kırarken, altın 'Enflasyondan korunma aracı' olarak öne çıkıyor. Bu durum riskten kaçan yatırımcıları altına yönlendiriyor.

Rusya Ukrayna tarafında askeri operasyonları hareketlendirecek açıklamalar jeopolitik riskleri artırıyor. Dünyanın en büyük enerji ihracatçılarından Rusya'ya Batı ülkelerinden gelen yaptırımlar ise tedarik ve arz endişelerini artıyor. Bu durum iki durum altın fiyatları için yukarı destek oluyor.