Uzaktan çalışmaya kriter geldi

İşverene yazılı talep! Uzaktan çalışma sözleşmeye giriyor. Evden çalışanların sosyal haklarını düzenleyen yönetmelik devrede. Uzaktan çalışmak isteyenler işverenle sözleşme imzalayacak. Uzaktan çalışmanın zaman aralığı ve süresi sözleşmede yazacak.

Evden çalışanların sosyal ve ekonomik haklarının çerçevesini düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İş Kanunu'nun 14'üncü maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmeliğe göre, iş ilişkisi doğrudan uzaktan çalışma sözleşmesiyle kurulabilecek veya hâlihazırda işyerinde çalışan işçinin iş sözleşmesi, işçinin ve işverenin anlaşması halinde, uzaktan çalışma sözleşmesine dönüştürülebilecek. Söz konusu yönetmelikte yer alan düzenlemeler şöyle:

YAZILI TALEP ALINACAK

Uzaktan çalışmak isteyen işçi talebini yazılı olarak yapacak. İşveren talebi 30 gün içinde yazılı olarak bildirecek ve sözleşme yapılacak.

İşçi bu süreçte yeniden işyerinde çalışma talebinde bulunabilecek.

Uzaktan çalışmanın mevzuatta belirtilen zorlayıcı nedenlerle iş yerinin tamamında veya bir bölümünde uygulanacak olması halinde ise uzaktan çalışmaya geçiş için işçinin talebi veya onayı aranmayacak.

Uzaktan çalışma esnasında iletişimin yöntemi ve çalışmanın zaman aralığı uzaktan çalışanla işveren tarafından belirlenecek.

BİRLİKTE BELİRLENECEK

Uzaktan çalışmanın yapılacağı mekanla ilgili düzenlemeler iş yapılmaya başlamadan önce tamamlanacak. Bu düzenlemelerden kaynaklanan maliyetlerin karşılanma usulü, uzaktan çalışanla işveren tarafından birlikte belirlenecek.

Uzaktan çalışanın mal ve hizmet üretimi için gerekli malzeme ve iş araçları, iş sözleşmesinde aksi yer almadığı sürece işveren tarafından sağlanacak. Araç listesi işçiye yazılı olarak teslim edilecek.

Söz konusu malzeme ve iş araçlarının kullanım esaslarıyla bakım ve onarım koşulları açık ve anlaşılır bir şekilde çalışana yazılı olarak bildirilecek.

Evden üretim yapımında kullanılacak malzemeler işveren tarafından karşılanacak.

TÜM BAŞLIKLAR YER ALACAK

Uzaktan çalışma sözleşmesinde, ücretten işin yapılma şekline, süreden sağlanacak ekipmanlara kadar tüm başlıklar olabilecek. İşverenin çalışanla iletişim kurmasıyla genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler de yer alacak.

ÇALIŞMA SAATLERİ NASIL OLACAK?

Uzaktan çalışmanın yapılacağı zaman aralığı ve süresi iş sözleşmesinde açık ve net bir şekilde yer alacak.

Evden çalışmada fazla mesai işverenin yazılı talebi üzerine, işçinin kabulüyle mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılacak.

Verilerin korunması amacıyla işveren tarafından belirlenen işletme kurallarına uzaktan çalışanın uyması zorunlu olacak.

İşveren, uzaktan çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmekle, gerekli olan eğitimi vermekle, sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlü olacak.

HANGİ İŞLERDE YASAK?

Tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddelerle çalışma, bunların işlenmesi veya bu maddelerin atıklarıyla çalışma, biyolojik etkenlere maruz kalma riski olan çalışma işlemlerini içeren işlerde uzaktan çalışma yapılamayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca ilgili mevzuatına göre hizmet alımı suretiyle gördürülen işlerle milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis veya hizmetlerden hangilerinde uzaktan çalışma yapılamayacağı o kurumlarca belirlenecek.