Uygun koşullarda kolaylık! Depremzede kadın üreticilere kredi paketi

Deprem bölgesindeki üretici kadınlara yönelik 2 kredi destek paketi açıklayan Halkbank, depremzede girişimci kadınlara 1 yıl geri ödemesiz ve yatırım kredisinde 60 aya kadar vade imkanı sunacak.

Halkbank, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen depremler sonrasında bölgede faaliyet gösteren kadın kooperatifleri ile kadın girişimcilere yönelik finansal destek paketi oluşturdu. Bölgede üretimin devam edebilmesi için ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde (dün) açıklanan özel finans destek paketi kapsamında, 'Kadın Kooperatifleri Destek Kredisi' ve 'KGF Teminatlı Kadın Girişimci Destek Kredisi' yer alıyor.

1 YIL GERİ ÖDEMESİZ

Kadın Kooperatifleri Destek Kredisi ile depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illerinde faaliyet gösteren kadın kooperatiflerine işletme harcamalarında kullanılmak üzere üst limiti 50 bin lira olan sıfır faizli kredi verilecek. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren 143 kadın kooperatifinin yararlanabileceği kredi, 1 yıl geri ödemesiz dönem olmak üzere, toplam 36 aya yayılan vadede ve aylık eşit taksitle geri ödenebilecek.Depremzede kadın girişimciler için oluşturulan KGF Teminatlı Kadın Girişimci Destek Kredisi ise mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsayacak. Kadın girişimciler, KGF teminatlı olarak 1 yıl geri ödemesiz, toplam 36 ay vadeli işletme kredisinden ve toplam 60 ay vadeli yatırım kredisinden yararlanabilecek.

NORMALLEŞMEYE KATKI

Aldıkları bilgilerin, kadın kooperatiflerinin faaliyette bulundukları bölgeden ayrılmak istemediğini gösterdiğini belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "Ürettikleri ve sundukları yerel değeri kaybetmek istemeyen kooperatiflerimiz bir an evvel normalleşmek istiyor. Halkbank olarak üreten, değer katan, ülke ekonomisinin en dinamik kesimini oluşturan kadınlarımızın yanında olmak kurumsal sorumluluğumuz. Bu nedenle deprem bölgesinde Kadın Kooperatifleri Destek Kredisi ve KGF Teminatlı Kadın Girişimci Destek Kredisi'ni hayata geçiriyoruz" dedi.

KADINLARDAN ÇADIRDA ÜRETİM

Kahramanmaraş merkezli depremden ağır şekilde etkilenen Adıyaman'daki incelemeleri kapsamında Eğriçay çadır kentini ziyaret eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, burada kadın kooperatifleri desteğiyle oluşturulan iş atölyeleri hakkında bilgi aldı. Atölyelere katılan kadınların el emeği ürünlerini inceleyen Bakan Yanık, ebru yaptı, dikiş makinesi kullandı, sacda ekmek pişirerek beraberindekilere ikram etti. Kadınların hayatlarını yeniden kurmaları, ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamaları ve bir yandan da rehabilitasyonlarına destek olunması amacıyla ülke genelinde kadın kooperatiflerinin desteğiyle iş atölyeleri açıldığını belirten Yanık, kooperatiflere teşekkür ederek bu kadar ağır bir sürecin içinde bir umut ışığı olmanın önemine işaret etti.

5 BİN KADIN GİRİŞİMCİYE DESTEK VERECEK

Deprem bölgesinde kalıcı refahın tesisine katkı sağlamak amacıyla 'Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü' programını başlatan ve bölgedeki 10 bin KOBİ ile esnafı 2 yıl boyunca teknoloji, ticaret, lojistik, pazarlama imkanlarıyla destekleyecek olan Hepsiburada, bu desteklerin yüzde 50'sini kadın girişimcilere tahsis edecek. Hepsiburada, program kapsamında 5 bin girişimci kadın ve kadın kooperatifleri için özel destekler verecek.

DAYANIŞMA VE KALKINMA PROJESİ

Osman Arslan, "Deprem felaketinden zarar gören üretici kadınlarımızı en hızlı şekilde sosyal ve ekonomik hayata kazandırmak amacıyla hazırladığımız destek paketi ile bölgede dayanışma ve yeniden kalkınma projesini hayata geçirmeyi amaçlıyoruz" dedi. Arslan, destek paketiyle bölge kalkınmasında en önemli rolü üstlenen küçük ve orta ölçekli işletme sahibi kadınların uğradığı kayıpları gidererek, onlara can suyu olacaklarını söyledi.