'Ustalık Belgesi' olan esnafa faizsiz kredi fırsatı sunuyor

KOBİ ve girişimcilere sağladığı özel koşullu desteklerle öne çıkan Halkbank’ın Genel Müdür Yardımcısı Erdal Erdem, KOBİ’leri desteklemenin ülke ekonomisini desteklemek açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Halkbank 78 yıllık deneyimiyle reel sektörün ihtiyaçlarına yönelik ürün ve hizmetlerini çeşitlendirirken çalışmalarını müşteri odaklı bir yaklaşımla sürdürüyor. Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Erdal Erdem Türk ekonomisine değer katacak projelere destek olmak üzere geliştirdikleri ürün ve hizmetlerle girişimcilik alanında pek çok başarı hikâyesinde pay sahibi olduklarını belirtti.  

ÖZEL KREDİ 

Yeni iş fikirlerine sahip gençlerin desteklenmesinin Halkbank’ın önceliklerinden biri olduğunu söyleyen Erdem, şöyle devam etti: “Genç, Cesur, Usta, Mucit olarak adlandırdığımız Girişimci Kredilerimizi oluşturduk. Girişimci Kredisi ürünümüzden üniversite mezunu olup, eğitimini aldığı iş kolunda kendi işyerini açmak isteyen ‘cesur’ girişimciler ile teknokentlerde faaliyet gösteren,  patenti alınmış her türlü buluş/icat/yeni fikri faaliyete geçirmek isteyen ‘mucit’ girişimciler ve KOSGEB, TÜBİTAK, TTGV gibi kurumlardan hibe almaya hak kazanmış girişimciler 48 aya kadar vadeyle faydalanabiliyor.” Üniversite mezunu, deneyimsiz, mezun olduğu bölümle ilgili kendi işini kurmak isteyen ‘genç’ girişimcilerle mesleki kuruluşlardan eğitim sertifikası/belgesi bulunan, deneyimli ve kendi iş yerini açmak isteyen ’usta’ girişimciler Halkbank’ın ‘Girişimci Kredileri’ kapsamında 36 aya kadar vadeyle kredi kullanabiliyor. 

HEDEF DESTEK

Erdem bu ürünle istihdam oranlarının artmasına ve ekonomik büyümenin hedeflerle uyumlu ilerlemesine destek olmayı ve girişimcilik oranlarının yükselmesine katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi. Ustalık Belgesi’ne sahibi olup yeni işyeri kuran Girişimci Esnaf ve Sanatkarlar ile KOSGEB Girişimcilik Destek Programı’nı bitiren Genç Girişimci Esnaf ve Sanatkarlar, Halkbank’tan yüzde 100 faiz indirimli kredi kullanabiliyor. Bundan yararlanmak isteyen girişimciler www.halkbankkobi.com.tr  adresinden destekler hakkında detaylı bilgi edinip ‘Girişimci Kredisi’ başvurusunda bulunabiliyor.

'Franchising'e 60 ay vade 

Halkbank, Franchising Kredisi'yle  bu alanda yatırım yapmak isteyen girişimcileri de destekliyor. Franchising Kredisi’ni kullanan girişimciler faaliyet gösterecekleri sektörlerin özelliklerine uygun farklı ödeme seçeneklerinden 60 aya varan vadelerle yararlanabiliyorlar. 

KOBi'lere destek ülke ekonomisi için önemli

Türkiye’deki işletmelerin ağırlıkla KOBİ’lerden oluştuğuna dikkat çeken Erdem, "Bu nedenle istihdam, ihracat ve yaratılan katma değer bakımından da ekonomiye katkının büyük kısmı KOBİ’lerce gerçekleştiriliyor. KOBİ’lerin desteklenmesi, ülke ekonomisinin desteklenmesi için büyük önem taşıyor" 

dedi.

KOSGEB'le finansmanda işbirliği

Halkbank çeşitli kuruluşlarla yaptığı işbirlikleri ile KOBİ’lerin finansman erişimlerine yeni alternatifler sunuyor. KOSGEB ile bankanın yaptığı işbirliğinin işbirliği bu konuda oldukça önemli bir yer tuttuğunu belirten Erdem, şunları söyledi: "KOSGEB ile imzaladığımız protokol kapsamında KOBİ’lere uygun faiz oranı ve vade seçenekleriyle kredi kullanma fırsatı sunuyoruz. KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve beyannamesi güncel olan firmaların yararlanabileceği KOBİ Finansman Destek Programı’yla, işletmeler, 60 aya varan vadelerde uygun oranlarla kredi kullanabiliyorlar. Kredide, KOBİ’lere nakit akışları doğrultusunda 12 aya kadar ödemesiz dönem öngörüyoruz."

Terör mağduru esnafın borcu ertelenecek

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, terörün sebep olduğu sosyal ve ekonomik yaralara merhem olacak adımları atmaya devam ettiklerini belirterek, bölge halkının özellikle de esnaf ve sanatkarın yanında olduklarını, mağdur olmalarına izin vermeyeceklerini ifade etti. Terör olaylarının bölge ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi için mağdur olan esnaf ve sanatkarlarla KOBİ'lere yönelik tedbirler aldıklarını vurgulayan Şimşek, bu kapsamda terör mağduru KOBİ'lere Hazine destekli kefalet sistemiyle kredi kolaylığı getirildiğini ve bu yıl daha esnek koşullarda sistemden yararlanmalarının önünün açıldığını hatırlattı.

Hangi illeri kapsıyor?

Şimşek, bu kapsamda Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari illeri ve ilçelerinde, terör olayları nedeniyle işleri veya işletmeleri zarar gören esnaf ve sanatkarların Halk Bankası tarafından kullandırılan düşük faizli kredilerden doğan borçlarının faizsiz 1 yıl erteleneceğini bildirdi. 

Esnafa 30 bin TL kredi desteği 

Hükümetin eylem planı arasında yer alan faizsiz kredi yürürlüğe girdi. Esnaf 30 bine kadar kredi alabilecek.  

GENÇ girişimcilere 100 bin liraya, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteğiyle çiftçilere sera desteği sağlanmasına yönelik düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu'nun, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Türkiye Esnaf ve  Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine Bağlı Bölge Birliklerine Ortak Olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle veya doğrudan esnaf ve sanatkarlara kredi kullandırılmasına ilişkin kararı yürürlüğe girdi. Buna göre, esnaf ve  sanatkarların makine, ekipman ve demirbaş alımları, işleri modernizasyonu veya ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin liraya kadar faizsiz kredi kullandırılabilecek. Bu imkandan bakiyesi 1 Aralık 2015 tarihine devreden kredi borcu bulunanlar yararlanamayacak.