Üst katta paket, altta ‘gizli' servis! ‘Merdiven altı' lokanta

Pandemi tedbirleri kapsamında kapatılan restoran ve kafeler, merdiven altı hizmet vermeye başladı. Üst katta paket servis hazırlayan işletmeciler, isteyen müşteriye ise alt kata masa açıp, gizli saklı yemek servis ediyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Pandemi nedeniyle 9 aydır sadece paket servis ve gel-al hizmet vermesine izin verilen restoranlar ve kafeler, iş hacmi düşünce merdiven altı hizmet vermeye başladı. Bakırköy'deki restoranlardan birine paket yemek almak için girdiğini anlatan Ayşe Toprak isimli vatandaş, "Garsona 'Aldıklarımızı ayak üstü yiyebileceğimiz bir yer var mı?' diye sorduğumda bizi alt kata yönlendirdiler. Aşağı indiğimde restorandaki masaların müşterilerle dolu olduğunu gördüm. Garsonlardan biri kapının girişini gözetliyordu denetime yakalanmamak için. İçeride ışıklar yanmıyordu. Endişelenip çıktık" diye konuştu.

'AİLE ÜYESİ' DEDİLER

Halkalı'da oturan Eylül Şahin isimli vatandaş da, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Geçen hafta kızımla tatlı almak için gittiğimiz kafeteryanın arka bölümünde müşterilerin oturduğunu gördüm. Kafeterya sahibine sorduğumda bizim de aldıklarımızı oturarak yiyebileceğimizi söyledi. Pandemi nedeniyle yasak olduğunu söylediğimde ise masalarda oturanların aileden olduğunu müşteri kabul etmediklerini söyleyip geçiştirdiler. Bir yandan hastalığın yayılmasından korksam da 4 kişinin ekmek yediği bu işletmenin kapanmaması için buna mecbur olduğunu gördüm ve tepki göstermedim."

KONTROLLÜ AÇILSIN

Yeme-içme sektöründe 6 restoranıyla faaliyet gösteren Kaşıbeyaz Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Kaşıbeyaz, özellikle arka mahallelerdeki lokantalarda alt kata ve üst kata müşteri alındığı bilgisini duyduklarını söyledi. Pandemi nedeniyle sektörün çok zor günler geçirdiğine dikkat çeken Kaşıbeyaz, "Her ne kadar sektör, paket servisle ayakta durmaya çalışsa da küçük ölçekli birçok mekan kapandı. Restoranların açılmasına yönelik kararın bir an önce alınması gerekiyor. Biz büyük işletmeler hastane gibi hijyene dikkat ediyoruz. Restoranlar kontrollü açılsın, uymayanı denetleyip kapatsınlar" değerlendirmesinde bulundu.

ÇORBA KAYNASIN ÇARKLAR DÖNSÜN

Pandemi döneminde bile 10 milyon TL yatırımla 2 restoran daha açıp, 200 kişiyi işe almayı planladıklarını anlatan Murat Kaşıbeyaz, tüm bu yatırımlar için restoranların açılmasını beklediklerini söyledi. Sektördeki esnafın çok zor durumda olduğuna dikkat çeken İstanbul Lokantacılar Esnaf Odası Genel Sekreteri Cengiz Çatalkaya ise, şunları kaydetti: "Esnaftan her gün 'Biz bittik ne zaman açılacağız' diye telefonlar alıyoruz. Çorba ve pilav satan esnaf bile en az 4-5 kişiyi istihdam ediyor. AVM'ler gibi restoranlar da müşteriyi HES kodunu sorup ateşini ölçtükten sonra içeri alsın. Gerekirse masalara tek kişi oturtulsun ama çorba kaynasın, çark dönsün... Biz hem tüketicinin sağlığı korunsun hem de esnaf ayakta kalsın istiyoruz."

2 MİLYON KİŞİ EKMEK YİYOR

Türkiye'de restoran hizmeti veren irili ufaklı 100 bin işletme var. Bu işletmelerin yıllık cirosu 2019'da 135 milyar lirayken, pandemi nedeniyle 2020'de 60-70 milyar TL'ye geriledi. Şef, garson, komi ve daha pek çok kişinin görev aldığı bu işletmelerde 2 milyon kişiye istihdam sağlanıyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Lokanta, kafe, çay bahçesi, restoranların hepsi perişan. Otellerin restoranı açık, lokantalar kapalı. Bu haksız rekabet. Böyle giderse sektör çalışanlarını kaybedeceğiz" dedi.