Üsküp'ten Hadımköy'e uzanan başarı öyküsü

Üsküp'te çanta üretirken, Tito rejiminden rahatsız olup Türkiye'ye yerleşen Şahinler Ailesi, burada büyük bir başarı hikayesi yazdı. Suni deri ve kumaş üretimiyle 50 milyon dolar ciroya ulaşan şirket, 25 ülkeye ihracat yapıyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Josip Broz namı diğer Tito yönetimi döneminde Yugoslavya'da yaşanan sıkıntılar nedeniyle Türkiye'ye göçen Müslüman bir aile tarafından kurulan Hefa Group, bugün Türkiye'nin en büyük suni deri ve kumaş üreticilerinden biri haline geldi. Ürünleri, tekstilden, mobilyaya, kırtasiyeden ayakkabıya pek çok sektörde kullanılan grup, Türkiye'den 25 ülkeye de ihracat yapıyor. Hefa Group'un yarım asrı aşan üretim serüveni ve kuruluş öyküsünü şirketin ikinci kuşak temsilcisi Murat Şahinler AKŞAM'a anlattı.

ÇANTA ÜRETİMİYLE BAŞLADI

Tarım, hayvancılık ve ticaretle uğraşan Şahinler Ailesi'nin Yugoslavya'da geniş arsa ve tarlaya sahip hali vakti yerinde bir aile olduğunu anlatarak sözlerine başlayan Murat Şahinler, "Dedem Hacı Bekir Şahinler, 1950'li yıllarda Yugoslavya'da bugünki adıyla Makedonya'da yaşıyor. Dedem ve ailem orada kadın çantası üretip Almanya'ya satıyor. Bir süre sonra ülkedeki sorunlardan rahatsız olup evini, arazisini elden çıkarıp Türkiye'ye göç ediyorlar" diyor.

Türkiye'ye yerleştiğinde en iyi bildiği iş olan çanta üretimine başlayan Hacı Bekir Şahinler ve çocukları bir anda bölgenin en iyi üreticilerinden biri haline geliyor.

150 ATÖLYE KURDU

Bölgeden gelen diğer ailelerle birlikte 150 atölye kuran Şahinler Ailesi, sonraki yıllarda çanta üretiminin yanı sıra iş kapsamını ve sektörel çeşitliliğini genişletiyor. Şirket bugün ailenin ikinci kuşağı Murat Şahinler ve Fatin Şahinler yönetiminde yoluna devam ediyor. Halihazırda Hadımköy ve Çorlu'daki 2 fabrikasında suni deri ve kumaş üreten Hefa Group, 370 kişiye de istihdam sağlıyor. 2023 yılını 50 milyon dolar ciroyla kapatan grup, bu yıl bu rakamı 65 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

Hadımköy'deki fabrikada aylık 3.3 milyon metrekare suni deri üreten Hefa Group, Çorlu'daki boyahane ve tekstil fabrikasında da yerli ve yabancı markalar için kumaş üretiyor.

KANAVİÇE ÖRER GİBİ İHRACAT İÇİN ÇALIŞIYOR

Halihazırda üretiminin yüzde 5'ini 25 ülkeye ihraç eden Hefa Group, 2025 yılında bu oranı yüzde 40-50'lere çıkarmayı hedefliyor. Bunun için 3 kişilik bir ihracat ekibi kurduklarını anlatan Hefa Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Şahinler, "Bu ekip kanaviçe örer gibi tek tek 23 ülkeyi firma firma gezip iletişim kuruyor. Şu ana kadar 6-7 ülkeye ziyarete gidildi. Sonuçlarını almaya başladık" diyor.

ABD'Yİ HEDEFLİYOR

Uluslararası pazarda söz sahibi olmak için makine parkurunu genişleten Hefa Group'un hedefinde her yıl 7 milyar dolarlık ciro yapan TV koltuğunun mucidi Amerikalı La-Z-Boy'a koltuk kumaşı, Amerikalı ünlü hazır giyim üreticisi Lululemon'a da tayt kumaşı üretmek var.

ŞANLIURFA'YA GÜNEŞ SANTRALİ

Şirketin enerji ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir kaynaklara yönelen Hefa Group, Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde bir güneş enerjisi santrali yapmaya hazırlanıyor. 396 bin metrekarelik bir alana yayılan 11.5 megavat güce sahip GES projesinin inşasının bu yıl içerisinde tamamlanacağı bilgisini veren Murat Şahinler, "Projeyle yıllık enerji tüketimimizin büyük bir kısmını karşılayacağız. Ayrıca, bu projeyi daha da genişleterek toplamda 20 megavat gücünde bir güneş enerjisi sistemi oluşturmayı planlıyoruz. Bu yeni projemizi de 2025'te tamamlayacağız" diye konuştu.