Ürün ihtisas Borsası kayıt dışılığı bitirecek 

Lisanslı depolara bırakılan tarım ürünlerinin satılabileceği Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nı kuruyor. Yeni sistemde bütün işlemler elektronik olarak kaydedilecek. Bu sayede tarımsal ürünlerde kayıt dışılık sıfıra inecek. 

YELDA GÖKDAĞ

Standartlarının belirlenerek sağlıklı koşullarda depolaması sağlanan tarım ürünlerinin elektronik ürün senetleri ile satışının gerçekleşmesi için yeni bir sistem kuruluyor.

9 YERDE YAPILIYORDU

Bugüne kadar 9 ticaret borsasınca yapılan tarimsal ürün ticareti önümüzdeki dönemde kurulacak Türkiye Ürün İhtisas Borsasınca yapılacak. Bu çerçevede çalışmalar  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı koordinasyonunda sürdürülecek. 2018’de kurulumu tamamlanacak Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda, elektronik senetler anında işlem görecek. Konuya ilişkin açıklama Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Tarım Daire Başkanı Hakan Çalış’tan geldi. Çalış TBMM’ye yaptığı bilgilendirmede “Lisanslı Depoculuk Sistemi, uzun süre depolanabilen ve standardize edilebilen hububat, baklagiller, yağlı tohum, kuru üzüm, fındık gibi tarımsal ürünlerin ticaretine yönelik bir sistem. Bu sistemde öncelikle bizim “yetkili sınıflandırıcı” olarak nitelendirdiğimiz laboratuvarlarca ürünün sınıfı ve kalitesi belirleniyor, tarımsal ürün modern şartları haiz depolarda depolanıyor ve düzenlenen senet üzerinden de ürünün ticareti şu an için mevcutta 9 adet ticaret borsasınca yapılıyor” dedi. 

ELEKTRONİK PLATFORM  

Çalış sözlerine şöyle devam etti: “Lisanslı depoculuk, temel olarak “Uzun süre depolanabilen ve standardize edilebilen tarımsal ürünlerin, yetkili olarak sınıflandırdığımız, lisanslandırdığımız laboratuvarlarda analiz edildikten sonra yeterli altyapı koşullarına sahip, modern, sigortalı depolarda depolanmasının sağlandığı ve depolanan bu ürünler karşılığında da elektronik ürün senetlerinin ihraç edildiği, Elektronik Ürün Senetleri’nin (ELÜS) el değiştirmesiyle de ürünün l değişiminin sağlandığı ve satıldığı bir elektronik ticaret platformu.”

Hepsi elektronik ortamda 

Çalış “Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılığı Sistemi’nde kayıt dışılık sıfır çünkü bütün işlemler elektronik ortamda. Hem ticaret politikalarının hem de üretim politikalarının oluşturulmasında da lisanslı depoculuğun büyük bir katkısı olacak. Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın kurulmasıyla lisanslı depoculuğun kapsayıcılığı artacak. Yeni sistemde ELÜS’ler sadece Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda işlem görecek” dedi.  

Hedef 9.4 milyon ton  

Lisanslı depo sistemini ilk defa 2011 yılında 40 bin ton kapasiteyle uygulamaya aldıklarını belirten Hakan Çalış, “Geldiğimiz noktada da 1 milyon 770 bin tonluk bir kapasiteye ulaştık. Şu an bizim 39 tane faal lisanslı depo şirketimiz var, 106 tane kuruluş izni alan şirket var. Bu 106 şirketin hepsinin faaliyete geçmesiyle birlikte 9 milyon 400 bin tonluk bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.