Urfa'nın güneşine 20 milyon dolar yatırım

Şanlıurfa'da kümelenme modeliyle 20 fabrikayı bölgeye çeken FLO, enerjide de örnek bir projeye imza attı. FLO, Şanlıurfa'da 20 milyon dolara kendi güneş enerjisi santralini kurdu.

YAŞAR KIZILBAĞ

FLO Group, ekonomik ve sosyal yatırımlarının yanı sıra perakende sektöründe bir ilki gerçekleştirerek, Şanlıurfa'da çevresel alanda önemli bir yatırıma imza attı. Yaklaşık 250 bin metrekare bir alan üzerine iki adet güneş enerjisi santrali (GES) kuran FLO, genel merkez, fabrika ve cadde mağazalarının enerji tüketiminin % 33'ünü bu santrallerden sağlayacak. FLO Group'un yaptığı 20 milyon dolarlık GES yatırımıyla yaklaşık 18.5 ton karbon salımının da önüne geçilecek. Santralde bulunan 31.174 panel ile bir yılda 6.000 hanenin elektriğine eş değer enerji üretilecek.

PERAKENDEDE İLK

FLO Group CEO'su Yenal Gökyıldırım, "Bugün 3 kıtada 30 ülkede 850'yi aşkın mağazamızla yaygınlaşan global operasyonlarımızı sağlıklı bir şekilde büyüyerek hem ülkemiz hem de sektörümüz için değer yaratıyoruz. Üretim üssümüz olan Şanlıurfa'yı ise uçtan uca tüm ekosistemimize olan etkimizi ortaya koyduğumuz bir yerel kalkınma modeli olarak ele alıyoruz. Güneşlenme süresi açısından en avantajlı illerimizin başında gelen Şanlıurfa'da hayata geçirdiğimiz GES yatırımımızla perakende sektöründe bir ilke imza attık" dedi.

KADIN İSTİHDAMI ARTTI

Yenal Gökyıldırım, "Şanlıurfa'daki organize bölgesinde yaklaşık 6 bin kişi ayakkabı sektöründe istihdam ediliyor. Fabrikamızda ise 1500'ün üzerinde istihdama sahibiz. Kadın istihdamı yüzde 10'lara ulaştı" diye konuştu.

20 AYAKKABI FİRMASI OSB'YE TESİS AÇTI

FLO Group CEO'su Yenal Gökyıldırım kendilerinin Şanlıurfa'ya yatırım yaptıktan sonra organize bölgede kümelenme kapsamındra 20 fabrikanın aktif olarak çalışmaya başladığını söyledi. Türkiye'de 200'ün üzerinde tedarikçiyle çalıştıklarını hatırlatan Yenal Gökyıldırım, şunları söyledi: "Ülkemizin ayakkabı endüstrisi için global standartlarda bir üretim tesisini kurarak, kapılarımızı tedarikçilerimize açtık. Üretimimizin yüzde 85'i Türkiye'den geliyor. 2015 yılında Şanlıurfa'da Türkiye'nin en büyük ayakkabı fabrikasını açarak öncü bir adım attık. Fabrikamızı açmakla yetinmedik, ardından sektörel paydaşlarımızı da Şanlıurfa'ya davet ederek üretim tesislerini açmalarına ön ayak olduk. Bugün bu kümelenme kapsamında yaklaşık 20 fabrika aktif olarak çalışıyor."

15 BİN KİŞİYE İŞ

Gökyıldırım FLO olarak 15.000'in üzerinde doğrudan, 70.000 civarında dolaylı istihdam sunduklarını belirterek "2022 yılında toplam 818 milyon TL yatırımımızı 2023 yılında 1.4 milyar TL'ye yükselttik. Son 2 yılda 150 milyon TL civarında teknoloji yatırımı yaptık. 2023 yılında 255 milyon TL'ye çıkardık" dedi. "57 milyon çift ayakkabı satış rakamına eriştik" Gökyıldırım 2022 yılında 16.5 milyar TL olan ciroyu 2023 yılında 34.1 milyar TL'ye ulaştırdıklarını da anlattı.