Üretimle büyüdük! Salgına rağmen güçlü büyümeye devam: % 7.4

Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 7.4 büyüyerek G20'lerin en hızlısı olurken, OECD ülkeleri arasında ise Şili'den sonra ikinci ülke unvanını elde etti. Güçlü iç talep ve ihracatla gelen büyüme, yıl sonu için ‘çift hane'nin kapısını da araladı.

Türkiye ekonomisi salgın şartlarına rağmen üçüncü çeyrekte yüzde 7.4 büyümeyi başardı. Beklentilere yakın gelen büyüme rakamıyla birlikte Türkiye, G20'lerin en hızlısı olurken OECD ülkeleri arasında ise en yüksek oranda büyüyen 2. ülkesi unvanını elde etti. Şili yüzde 17.3'lük performansıyla OECD'nin en yüksek oranda büyüyen ekonomisi oldu. Büyüme OECD toplamında yüzde 4.5 oldu.

ÜÇ AYLIK YÜZDE 12

Açıklanan verilere göre son 4 çeyrek dikkate alındığında Türk ekonomisinin büyüklüğü dolar bazında 795.1 milyar dolar olarak hesaplandı. Kişi başı milli gelir ise 9 bin 509 dolara yükseldi. Bir önceki çeyreğe göre büyüme % 2.7 olurken ilk 3 aydaki kümülatif büyüme % 12'ye ulaştı.

Turizmin büyük ivme kazandığı yılın üçüncü çeyreğinde büyümeye en büyük katkı ise ihracat ile vatandaşın tüketiminden geldi. Üçüncü çeyrekte büyümeye hanehalkı tüketimi 4,4 puan katkı sunarken, net ihracatın katkısı 6.8 puan oldu. Türkiye bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4, ikinci çeyrekte de yüzde 22 büyüme yakalamıştı.

İŞ DÜNYASI 'ÇİFT HANE' BEKLİYOR

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı: Birçok ülke Kovid-19 sonrası adeta bir hayatta kalma mücadelesi verirken, Türkiye güçlü ve istikrarlı yapısını yeniden bütün dünyaya gösterme imkânı bulmuştur. 2021 yılı genelinde çift haneli bir büyüme bizler için sürpriz olmayacak.

DEİK Başkanı Nail Olpak: İlk 3 çeyrekteki kümülatif büyüme oranı yüzde 12 ol. Bu olumlu tablo, Türkiye ekonomisi açısından son derece pozitif bir performans ortaya koyuyor. 2021 yılında çift hane bandında bir büyüme bekliyoruz.

ASKON Başkanı Orhan Aydın: Zor bir dönemde büyüyen bir ekonomiye sahip olmak memnun edici bir durum. Ülkemiz bu ortamda ekonomisini büyütebilen yegâne ülkelerden birisi olmuştur.

TİM Başkanı İsmail Gülle: İhracatla büyüyor, ihracatla güçleniyoruz. Bu rakamlar Türkiye'nin ihracatla yükseleceğine olan inancımızı daha da pekiştirmiştir.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Yüzde 7,4'lük büyüme, üretim, ihracat ve istihdamı önceleyen politikaların devamının önemini bir kere daha göstermiştir. Bu süreci başarıyla tamamladığımızda cari açık, kur, enflasyon gibi meseleler kalıcı olarak rafa kalkacaktır.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran: Büyümede sanayi üretimi ve ihracatın etkisi arttı. Ekonomimizin yön değiştirerek büyüdüğünü görüyoruz. Türkiye dünyanın tedarik merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Yılı çift haneli bir büyüme ile bitireceğiz ama büyümenin topluma yansıması daha önemli.

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: Uluslararası arenada bir tehdit haline gelen stagflasyon ihtimaline karşı uygulanan politikaların olumlu sonuçlarını almaya başladık.

BAKANLAR NE DEDİ? ÇALIŞANLARIN MİLLİ GELİRDEN ALDIĞI PAY ARTIRILACAK

Büyüme rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, dış talebin büyümedeki etkisine dikkati çekerek "Dış talebin verdiği önemli katkıyla yüzde 7.4 büyüdük. Ücretli kesimin milli gelirden aldığı payı artırmak için gerekli adımlar atılacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsun, herkesin büyümeden en iyi şekilde faydalanması temel önceliğimizdir" diye konuştu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise Türkiye'nin ihracatla büyümeye devam ettiğini belirterek "Net ihracatın büyümeye katkısı 6.8 puan oldu. Büyümemizin yüzde 92'si ihracat katkısıyla gerçekleşti. İhracat, büyümemizin itici gücü olmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.