Üretim, ihracat ve satışta tarihi rekor

Otomotivde hızlı dönüp pandemi öncesine gelen çarklar yeni rekorların da işaretlerini veriyor. Yıl sonunda üretimin 1.5 milyon adede ulaşıp, ihracat ve iç pazar satışlarının da 1 milyon adedin üzerine çıkması bekleniyor.

Akşam

Sümer Demirciler

YILIN ilk aylarından itibaren sürekli artan taleple birlikte otomotiv kendi rekorlarını tazelemeye hazırlanıyor. Çip ve lojistik sorunları azalmakla birlikte devam eden sektörde çarklar hızlı dönüyor. 13 üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2023 yılının ocak-haziran dönemine ait verilerine göre ilk yarıda toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 735 bin 231, otomobil üretimi ise yüzde 21 artışla 462 bin 401 adede ulaştı. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 765 bin 282 adedi buldu. Üretim tarafında kapasite kullanımı yüzde 74 olarak gerçekleşirken yıl sonunda otomotiv toplam üretiminin 1.5 milyon adetle rekor kırması bekleniyor.

İHRACAT YÜZDE 15 ARTTI

Üretimdeki yükselişle birlikte sektörün ihracat rakamları da artışta. Yılın ilk 6 aylık döneminde otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 8 artarak 505 bin 926 olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarken, ticari araç ihracatı ise yüzde 8 azaldı. Traktör ihracatı da 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 10 bin 195 adet gerçekleşti. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk 6 aylık dönemde toplam otomotiv ihracatı, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 17,7 milyar dolar oldu.

İÇ PAZAR COŞTU

Yüksek talepli birlikte 2023'ün 6 aylık döneminde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 artarak 581 bin 109 adetten kapandı. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 55'lik artış sağladı ve 429 bin 870 adede ulaştı. 2023 yılı ocak-haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 34, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 51 olarak gerçekleşti. "Oldukça başarılı ve önemli rakamlarla kapattığımız bir 6 aylık dönemi tamamladık" açıklaması yapan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, "İhracatın kilogram başına gelişimine baktığımız zaman gene Türkiye toplam ihracatı 1.46 dolar seviyesindeyken yılın ilk 6 ayında, otomotiv ana sanayi ihracatının 11.2 dolara yükseldiğini görüyoruz. Aslında bu da katma değerli üretim açısından otomotiv sanayi için önemli bir gösterge. Türkiye ihracatının lokomotifi olmaya devam ediyoruz" dedi.

YERLİ PAYI DÜŞTÜ

Eroldu, "Bizim için bir diğer önemli konu iç pazardaki konumumuz. Burada da maalesef iç pazarda bir miktar otomotiv sanayi olarak kaybımız söz konusu. Özellikle hafif araç tarafında iç pazar payımız yüzde 45'lerden yüzde 38'lara gerilemiş durumda. Şu anda otomobilde yüzde 34'lük bir yerli payımız var ki bunun biz 40- 41'li seviyelerde olduğunu da gördük geçmiş yıllarda. Keza hafif ticari araçlarda da yüzde 60'lık seviyelerden yüzde 50'lik seviyelere doğru bir geri gelmemiz söz konusu" diye konuştu. Eroldu, "İlk 5 aylık rakamlara baktığımız zaman geçen sene 4.4 milyar dolar olan dış ticaret fazlası bu sene 1 milyar dolara gerilemiş durumda. Bu da tamamen ülkedeki ithalatın artmasının getirdiği bir sonuç" dedi.