Üreticiler fazla gıdayı ihtiyaç sahibine verecek

TBMM, Merkez Bankası, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TÜSİAD’ın gıda israfını bitirmeye yönelik çizdiği yol haritasına göre gıda üreticileri üretilen ürün fazlasını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için gıda bankalarına bırakacak. 

YELDA GÖKDAĞ

Türkiye gıda israfına karşı harekete geçiyor. TBMM, Merkez Bankası, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) israfın önüne geçmek için işbirliği kararı aldı. Buna göre, 2018’de Türkiye’yi 30 yıl israftan koruyacak önlem paketi oluşturulacak. Karara ilişkin ilk adım da atıldı.

GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRDİ

Tarafların katılımıyla ‘Gıda Atık ve Kayıp Stratejik Yol Haritası: Üst Düzey İstişare Toplantısı’ gerçekleştirildi. TBMM Dilekçe ve Gıda Bankacılığı Alt Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Tümen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Metro Toptancı Market Meyve ve Sebze Kategori Müdürü Birol Uluşan, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve TİDER Kurucu Başkanı Serhan Süzer katıldı. Toplantıda taraflar gıda atık ve kayıp politikalarına ilişkin görüşlerini dile getirdi. Toplantıda konuşmacılar, israfın önüne geçme konusunda alınabilecek tedbirleri sıralarken, Türkiye’nin yerli gıda üreticilerinin üretilen ürün fazlasını ihtiyaç sahiplerine ulaştırması kararı ortak görüş olarak öne çıktı.

Nüfusla kaynaklar ters orantılı

Verilere göre dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyar ton gıda ziyan ediliyor. Verilere ilişkin değerlendirmede bulunan, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, “Nüfus artışıyla, dünyadaki kaynaklar arasındaki ters orantı, bugün artık yeni bir davranış biçimi geliştirmemizi gerektiriyor. Önümüzdeki dönemde daha fazla suya, gıdaya ve enerjiye ihtiyaç duyacağız” dedi. 

VEKİLLER FARKINDALIK YARATACAK

Ortak çalışma sonucu 'Gıda Atık ve Kayıp Strateji Planı” hazırlandı. Buna göre, yerli gıda üreticileri üretilen ürün fazlasını ihtiyaç sahiplerine ulaştırma amacıyla gıda bankalarına bırakacak. 2018’in ikinci yarısıyla birlikte Gıda Bankası vakıflarına gıda desteği sağlanmaya başlanmış olacak. TBMM, hem yürüteceği çalışmalar, hem de vekiller aracılığıyla konunuyu gündemde tutacak.