Üretici salgında hibe tohumla tarlaya döndü

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında üreticilere, 21 ilde yüzde 75 hibe desteğiyle toplam 6 bin 100 ton buğday, arpa, mercimek, kuru fasulye, mısır, ayçiçeği, çeltik tohumu dağıttı.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, tarımsal desteklerin üretimin devamlılığı için çok önemli olduğunu söyledi. Akcan, “Tohum için verilen yüzde 75 hibe desteği özellikle bu dönemde üretimin artmasına katkı sağladı. Hibe desteği çiftçimizin tarlaya gidip üretim yapmasını teşvik etti” dedi.

İTHAL ALGISI YIKILDI

Desteklerin üreticilerin girdi maliyetlerini aşağı çektiğini belirten Akcan, şunları kaydetti: “Yüzde 75 hibe sadece tohumda değil, diğer girdilerde de verilmeli. Desteklerin üreticiye çok faydası olacaktır. Salgın sürecinde verilen desteklerle birlikte yerli tohum kullanımı da arttı. Çiftçilerimiz bu sayede yerli tohumların en az ithal tohumlar kadar verimli olduğunu daha iyi anladı.”

Bakanlık, salgın nedeniyle yaz dönemi ekilişlerinde kesinti olmaması ve tüm işlenebilir arazilerde ekimlerin yapılabilmesi amacıyla 21 ilde Yazlık Ekiliş Programı başlatmıştı. Programla öncelikli olarak Türkiye için stratejik öneme sahip ürünlerde rekolte artışı sağlanabilmesi, üreticilerin bu dönemde arazilerinde üretime yönlendirilmesi amaçlandı.