Ürdünlüler vatandaşlık Ruslar tatil için ev alıyor

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, Türkiye'de gayrimenkul alan her 2 yatırımcıdan birinin ‘yatırım amaçlı' alım yaptığını ve yatırımcıların yüzde 92.7'sinin taşınmazı elinde tuttuğunu söyledi.

'Rekabet ve İlham: Türkiye'de Yabancı Gayrimenkul Yatırımlarının Geleceğini İhracat Odaklı Yeniden Düşünmek' başlıklı Yurt Dışı Yatırımcı Tutum ve Davranış Araştırması'nın sonuçlarını açıklayan Akbal, yabancıya konut yatırımından elde edilen rakamın 2019'da 6.8 milyar dolar olduğunu kaydetti. Akbal, 410 yabancıya yatırım amaçlarını sorduklarını belirterek, "Yabancıların yüzde 45'i yatırım, yüzde 30.5'i kısa süreli tatil amaçlı, yüzde 28'i kalıcı hayat, yüzde 28'si vatandaşlık için yatırım yapmış durumda" dedi.

İNGİLİZLER YERLEŞİYOR

Akbal, şunları söyledi: "Ürdünlüler yüzde 89.5 ile yatırım, yüzde 84.2 ile vatandaşlık amacıyla gayrimenkul alırken, Ruslar yüzde 76.5 kısa süreli tatil gayrimenkul ediniyor. İngilizlerin yüzde 50'si kalıcı hayat kurma amaçlı taşınmaz alıyor."

YILDA ÜÇ AY TÜRKİYE'DELER

Araştırmaya katılanların yüzde 90'ının daire, yüzde 5'inin ise müstakil ev tercih ettiğini aktaran Akbal, yabancıların bir konuta ortalama 150 bin dolar ödediğini kaydetti. Akbal, yatırımcıların, yılda yaklaşık 3 ayı Türkiye'de geçirdiğini ve gayrimenkul alan yatırımcıların yarısının ikinci gayrimenkulü de aldığını sözlerine ekledi.