Üniversiteli çiftçi Ayşe Şen tarihi şirden mayasıyla ürettiği peynirlerle başarıyı yakaladı! Üreticiye gelir, tüketiciye şifa

Hataylı yörük kızı Ayşe Şen, tarihi Sümerlere uzanan şirden mayasından ürettiği peynirlerle başarıyı yakaladı. Kendisiyle birlikte 7 kadına da gelir yaratan girişimcinin hedefi Anadolu'nun lezzetlerini yurtdışına açmak.

HABER MERKEZİ

Girişimci Ayşe Şen Şimşek, buzağı ve oğlakların midesinden elde edilen şirden mayasıyla ürettiği organik peynirlerle başarıyı yakaladı. Girne Amerikan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı'ndan mezun olan kadın girişimcinin üretim yolculuğu öğretmen eşinin memleketi Denizli'ye yerleşmesiyle başlıyor. Oğlu bağışıklık sistemi düşük olduğu için sık sık hastalanan Ayşe Şen Şimşek, ailesinin önerisiyle atadan kalma mayalama yöntemiyle organik peynir üretiyor. Başlangıçta sadece aile üyelerinin tattığı peynirlerin lezzeti ve sağlığa faydaları kulaktan kulağa yayılınca işi ticari boyuta taşıyan üniversiteli girişimci, bir anda aranan bir isim haline geliyor. Çal ilçesindeki küçük bir üretimhaneden doğan Sofya'nın Arka Bahçesi, kuruluşundan 3 yıl sonra Türkiye'nin dört bir yanından yoğun sipariş alan bir markaya dönüşüyor.

120 ÇEŞİT ÜRÜN GAMI

Başarının mimarı Ayşe Şen Şimşek, aslen Hatay Yayladağlı bir yörük kızı...Annesi Semra Şen'den öğrendiği şirden mayasıyla organik kaşar, örgü peyniri ve tulum peynirinin de aralarında olduğu hepsi doğal ve ev yapımı 120 çeşit ürünü sosyal medya üzerinden tüketiciyle buluşturan okullu girişimci, bölgesinde fark yaratan işlere imza atıyor. Yaptıkları doğal peynirlerin pek çok insana şifa olduğunu ifade eden Ayşe Şen Şimşek, "Şirden mayasıyla yapılan ürünler probiyotik içeriğe sahip olduğu için özelikle bağırsak sağlığına ciddi fayda sağlıyor. Ürünlerimiz kulaktan kulağa tavsiye yoluyla pek çok kişinin mutfağına girdi. Ürün gamımız arasında mevsiminde kurutulmuş sebze ve meyveler, reçeller, tarhana ve erişte gibi pek çok yöresel ürün bulunuyor" diyor.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Şirden, sütle beslenen buzağı ve oğlakların midesindeki anne sütünü sindirebilmek için şirden olarak adlandırılan bölgesinden elde edilen doğal bir mayadır. Chymosin ve rennin enzimlerinden meydana gelen şirden mayasından elde edilen peynirler probiyotik özelliğe sahip olduğu için bağışıklığı güçlendiriyor. Bu mayayla yapılan peynirler bağırsaktaki faydalı mikroorganizmaları artırırken, zararlı olanları azaltıyor.

HAYALİ YURTDIŞINA AÇILMAK

Bu işe ilk başladığında hiç kimsenin kendisine inanmadığını anlatan Ayşe Şen Şimşek, "Denizli'ye yerleşmeden önce ben daha önce hiç inek sağmamıştım, çapa yapmadım, hasat nasıl yapılır bilmiyordum. Kayınvalidem bana çiftçilik ve hayvancılık işinin tüm inceliklerini öğretti. Ziraat Bankası Çal Şubesi bana en uygun şartlarda çiftçi kredisi sağladı. Kargo şirketi, şahıs şirketi olduğum halde uygun fiyatlara ürünlerimi tüketiciye ulaştırdı. Tüm bu çaba ve desteklerle bugünkü başarıya ulaştık. Şimdiki hayalim önce İstanbul, Ankara, İzmir'e franchise şube açmak ardından ürünlerimizi yurtdışına ihraç etmek" diye konuştu.

7 KADINA GELİR KAPISI OLDU

Sofya'nın Arka Bahçesi sadece Şen Ailesi'ne değil, Çal ilçesindeki 7 kadın girişimciye de ekmek kapısı oluyor. Anadolu'da kadın emeğinin hiçbir zaman hak ettiği değeri göremediğini vurgulayan Ayşe Şen, "Oysa kadınlar ekonomik özgürlüklerini ne kadar kazanırlarsa o kadar güçleniyor. Kayınvalidem kocasından psikolojik ve fiziksel şiddet görmüş öksüz ve yetim bir kadın. Annem, köylü diye babam tarafından terk edilmiş ve 40 yaşında kanser olmuş bir kadın. Kayınvalidem Sıdıka Şimşek ve annem Semra Şen gibi ailesi ve çocukları için kendini feda eden bu cefakar kadınların sesi olmak istedim ve 7 çalışanımın da kadın olmasına özen gösterdim" diyor.