Üniversite mezunu kadınların  %71’i iş hayatında

Veriler eğitim seviyesi arttıkça kadınların işgücüne katılımının yükseldiğini açıkça ortaya koyuyor. Lise altı eğitimli kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 27.2, yükseköğretim mezunu kadınların ise yüzde 71.3 olarak belirlendi. 

Türkiye İstatistik Kurumu, 8 Mart Kadınlar Günü öncesi ‘İstatistiklerle Kadın 2017’ çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin 40 milyon 535 bin 135 kişilik erkek nüfusuna karşılık, 40 milyon 275 bin 390 kişilik kadın nüfusu bulunuyor. Doğuşta beklenen yaşam süresi ülke geneli için 78 yıl, erkeklerde 75,3 ve kadınlarda 80,7 yıl oldu.

2008’DEN BERİ İYİLEŞİYOR

Cinsiyet eşitliği endeksi öğretim türüne göre incelendiğinde, 2016’da ilköğretim öğrenci cinsiyet eşitliği endeksi 1,009, ortaöğretim cinsiyet eşitliği endeksi 0,943 ve yükseköğretim cinsiyet eşitliği endeksi 0,964 oldu. Cinsiyet eşitliği endeksi yıllar itibarıyla incelendiğinde ise yükseköğretim cinsiyet eşitliği endeksinin 2008 yılından beri sürekli kız öğrenciler lehine gelişme gösterdiği görüldü. Brüt okullaşma oranında cinsiyet eşitliği endeks değerinin 1’den küçük olması erkek çocukları lehine eşitsizlik, 1’den büyük olması ise kız çocukları lehine eşitsizlik olduğunu gösteriyor.

EĞİTİMLE YÜKSELİYOR 

Hanehalkı iş gücü araştırması sonuçlarına göre 2016 yılında, Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranı yüzde 46,3 olarak belirlenirken, bu oran erkeklerde yüzde 65,1, kadınlarda ise yüzde 28 seviyesinde gerçekleşti. Eğitim durumuna göre iş gücüne katılım oranına bakıldığında kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe iş gücüne daha fazla katıldıkları görüldü. Okuryazar olmayan kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 15,2, lise altı eğitimli kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 27,2, lise mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 33,6, mesleki veya teknik lise mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 41,4, yükseköğretim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 71,3 olarak belirlendi. 

25’ten önce evlilik

Geçen yılın evlenme istatistikleri sonuçlarına göre ilk evliliğini 2017’de yapmış olan kadınların ortalama ilk evlenme yaşı 24.6 iken bu yaş erkeklerde 27.7 oldu. İlk evlenme yaşının en yüksek olduğu il, erkeklerde 30.6, kadınlarda 28.2 ile Tunceli olarak belirlendi. İlk evlenme yaşının en düşük olduğu il ise erkeklerde 25.8 ile Niğde ve Şanlıurfa, kadınlarda 21,6 ile Ağrı illeri oldu.

Her alanda mücadele edilmeli 

Sanem Oktar, kadınların nüfusun yarısını oluşturmalarına rağmen istihdam oranlarındaki düşüklüğe paralel olarak, yönetici görevlerindeki ve farklı mesleklerdeki oranlarının da düşük kaldığına dikkati çekerek “Türkiye’deki kadın CEO’ların oranı sadece yüzde 2 düzeyinde bulunuyor. Kamuda da benzer şekilde çok az kadın görüyoruz” dedi. Kültürel yapı ve ataerkil yaklaşımın önemli rol oynadığını vurgulayan Oktar, bu kültürü ve yaklaşımı ortadan kaldırmak için hayatın ve iş hayatının her alanında mücadele edilmesi gerektiğini, bunun da eğitim ile başladığını söyledi.çocuk bakım engeli Oktar “KAGİDER olarak kadınların iş yaşamına katılmaları önündeki çocuk bakım engelinin kaldırılması için çalışıyoruz” dedi.  

Gelişme var ama yeterli değil

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ekonomik, sosyal ve kültürel bütün zorluklara rağmen son yıllarda yürütülen çalışma ve projelerin kendi işini kuran kadınların sayısının artmasına katkıda bulunduğunu ancak bu sayının henüz çok düşük olduğunu söyledi. yüzde 8.1’de kaldı Oktar genelde girişimcilik, özelde ise kadın girişimciliği açısından Türkiye’nin henüz istenen düzeye ulaşamadığını, Türkiye’deki girişimcilerin sadece yüzde 8,1’inin kadın olduğunu sözlerine ekledi.

Yönetici oranı arttı

Sanayi sektöründe toplam istihdam oranı yüzde 26,8, erkek istihdam oranı yüzde 31,6, kadın istihdam oranı yüzde 15,9 oldu. Hizmet sektöründe ise toplam istihdam oranı yüzde 53,7’yi bulurken, bu oran erkeklerde yüzde 53, kadınlarda yüzde 55,4 olarak belirlendi. 2012 yılında yüzde 14,4 olan şirketlerde üst düzey ve orta kademe yönetici pozisyonundaki kadın oranı, 2016 yılında yüzde 16,7’ye çıktı.