UNESCO miras listesindeki yufkaya uluslararası standart

Türk Standartları Enstitüsü, yufkanın standartlarını belirledi. Hazırlanan taslak sektör temsilcilerinin önerilerine açtı.

Betül OĞUZ / ANKARA

Anadolu mutfağının vazgeçilmesi olan yufkanın standardı yeniden belirleniyor. Türk Standartları Enstitüsü, börek ve baklava olarak açılan yufkanın uluslar arası standartlarda olması için yeni düzenleme yoluna gitti.

Bunun için bir tasarı hazırlayan TSE, yeni kriterler belirledi. UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde koruma altına alınan yufka için belirlenen kriterleri sektör temsilcilerinin önerilerine açtı. Taslak şu anki haliyle kabul edilirse şu kriterler geçerli olacak: 

En fazla 1 milimetre kalınlığında açılacak

 Açılacak olan yufkalar kendine özgü tat ve kokuda olmalı, acımış ve ekşimiz olmamalıdır.

 Yufkalar kendine özgü renk ve görünüşte olmalıdır. Kenarlardan içe doğru 2 santim uzun yırtık bulunmamalıdır.

 Kenarlarda 2 santimden kısa olan yırtıklar her bir yufka numunesinde en fazla iki adet olmalıdır. Numunelerin iç kısımlarında yırtık, delik bulunmamalı, içinde yabancı madde 

barındırmamalıdır.

 Yufka daire, dikdörtgen veya kare şeklinde olabilir. Analize tabi tutulan numunelerin en büyük çapa veya kenar uzunluğuna sahip olanı ile en küçük çapa ve kenar uzunluğuna sahip olanı arasındaki fark en fazla 2 santim olmalıdır.

 Yufkanın çap ve kenar uzunluğu 40-70 santim aralığında değişebilir, bununla birlikte yufka en fazla 1 milimetre kalınlığında açılmalıdır.