Betül OĞUZ / ANKARA
Anadolu mutfağının vazgeçilmesi olan yufkanın standardı yeniden belirleniyor. Türk Standartları Enstitüsü, börek ve baklava olarak açılan yufkanın uluslar arası standartlarda olması için yeni düzenleme yoluna gitti.
En fazla 1 milimetre kalınlığında açılacak
Açılacak olan yufkalar kendine özgü tat ve kokuda olmalı, acımış ve ekşimiz olmamalıdır.
Yufkalar kendine özgü renk ve görünüşte olmalıdır. Kenarlardan içe doğru 2 santim uzun yırtık bulunmamalıdır.
Kenarlarda 2 santimden kısa olan yırtıklar her bir yufka numunesinde en fazla iki adet olmalıdır. Numunelerin iç kısımlarında yırtık, delik bulunmamalı, içinde yabancı madde
Yufka daire, dikdörtgen veya kare şeklinde olabilir. Analize tabi tutulan numunelerin en büyük çapa veya kenar uzunluğuna sahip olanı ile en küçük çapa ve kenar uzunluğuna sahip olanı arasındaki fark en fazla 2 santim olmalıdır.
Yufkanın çap ve kenar uzunluğu 40-70 santim aralığında değişebilir, bununla birlikte yufka en fazla 1 milimetre kalınlığında açılmalıdır.