Unda dünyada birinciyiz! İthal buğdayla 180 ülkeye katma değerli ihracat

Türkiye'nin un ithalatıyla ilgili spekülasyonlara yanıt veren Kazım Taycı, “Türkiye'nin yaptığı buğday ithalatı iç tüketimi karşılama amaçlı değil. İthal buğday ülkede işlenip katma değerli olarak 180 ülkeye satılıyor” dedi.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kazım Taycı, Buğday ithalatıyla ilgili çeşitli ithamlara maruz kaldıklarını belirterek, " Türkiye'nin yaptığı buğday ithalatı iç tüketimi karşılama amaçlı değil. Türkiye un ihracatında dünyada 1 numara. Makarna ihracat pazarında yüzde 6'lık paya sahip. Bu ürünleri ihraç etmek için biz buğday ithal ediyoruz. Yani ithal edilen buğdayı katma değerli ürüne dönüştürüp tekrar dünyanın 180 ülkesine ihraç ediyoruz. Bu sebeple buğday ithalatını yararlı buluyoruz" diye konuştu.

20 MİLYON TON REKOLTE

2022 buğday rekoltesinin 20 milyon ton civarında olacağını aktaran Taycı, iç üretim ve tüketimin başa baş durumda olduğunu söyledi. Son açıklanan buğday fiyatları ve çiftçiye yönelik teşviklerle birlikte çiftçinin daha istekli ekim yaptığını vurgulayan Kazım Taycı, şöyle devam etti:

STRATEJİK BİR ALAN

"Ekilmeyen alanların ekimi noktasında gayretlerin arttığını görüyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte tarımın ne kadar stratejik bir alan olduğunu tekrar gördük. Bundan sonra ülkenin verimli topraklarında çok daha iyi tarım yapılacak."

KITLIK BEKLENTİSİ YOK

Taycı, sonbaharda iddia edildiği gibi bir kıtlık beklentilerinin olmadığını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Rekoltelerimizi aldık depolarımızı doldurduk. Siparişlerimizle ilgili herhangi bir olumsuz durum gözükmüyor. Ama spekülatif söylemler fiyatı yükseltiyor."

Kazım Taycı, Ereğli'deki buğday hasadına katıldı.

'TAHIL KORİDORU'NUN ALKIŞLANMASI GEREK

Taycı, Tahıl Koridoru Anlaşması'na vesile olan siyasilerin ve girişimcilerin alkışlanması gerektiğini dile getirerek, "Rusya ve Ukrayna dünya buğday pazarının yüzde 30'nu domine ediyor. Eğer anlaşma olmasaydı ve bu ülkeler bu alandan çekilselerdi özellikle üçüncü dünya ülkeleri çok ciddi sıkıntılar yaşayacaktı. Türkiye'nin kurgucusu olduğu bu süreç insanlık adına çok büyük bir kazanımdır" yorumunda bulundu.

VERİM YÜKSEK ÇIKTI

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu da yaptığı değerlendirmede, Ereğli ovasında devam eden hasat sonrasında verimli bir yıl geçirdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Bir yanda mısırlarımız büyüyor bir taraftan buğday hasadı devam ediyor. Çiftçilerimizin yüzü gülüyor. Beklenenin üzerinde bir verim elde ettik. Geçen seneki kuraklık olmadı."