Uluslararası ittifaklarda Türkiye kıskançlığı! Rolümüzün güçlenmesini istemiyorlar

Uluslararası ittifakların Türkiye ile iş birliği yapmakla ilgilendiğini ifade eden yabancı uzmanlar, Türkiye'nin BRICS üyeliğinin NATO içindeki konumunu güçlendireceğini dile getirdi. Bazı ülkelerin Türkiye'nin AB ve NATO içerisinde öne çıkmasını engelleme arzusunda olduğunu da dile getiren analistler, ''Türkiye'nin rolünün güçlenmesine kıskançlıkla karşı çıkıyor gibiler'' değerlendirmesinde bulundu.

Aksam.com.tr

Türkiye'nin BRICS'le olan irtibatı dünyada yankısını sürdürüyor.

Kazan Zirvesi yaklaşırken Türkiye'nin çok önemli bir dönemden geçtiğini yazan yabancı basın, analistlerin düşüncülerine haberde yer verdi.

Türkiye'nin son yıllarda Batılı müttefikleriyle çeşitli zorluklarla ve yanlış anlamalarla karşılaştığını vurgulayan analistler bu durumun Ankara'yı çok vektörlü bir dış politika yaklaşımı benimsemeye yönelttiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin BRICS'e katılmasının NATO içindeki konumunu güçlendirebileceğini düşünen uzmanlar, "BRICS'e katılmak, Ankara'nın dış politikasını dengelemesine, Batı'ya olan bağımlılığını azaltmasına ve diğer küresel güçlerle ilişkilerini güçlendirmesine olanak tanıyacak şekilde bu hedefe yönelik önemli bir adım olabilir. BRICS ve NATO farklı amaçlara hizmet ediyor. BRICS öncelikle ekonomik ve siyasi bir ittifaktır, NATO ise askeri bir ittifaktır. Türkiye, aralarında seçim yapmaya zorlanmadan, çıkarları ve taahhütleri arasında denge kurarak, her iki kuruluşta da ustaca hareket edebilir" yorumunda bulundu.

ULUSLARARASI İTTİFAKLARDA TÜRKİYE KISKANÇLIĞI!

Türkiye'nin günümüz dünyasındaki önemli jeopolitik rolüne vurgu yapan yabancı uzmanlar, "Hemen hemen her uluslararası ittifak Ankara'yla işbirliği yapmakla ilgileniyor ve bu da konumunu benzersiz kılıyor. Bu da Türkiye'nin, hedefleri ve jeopolitik çıkarları farklı olsa bile çeşitli uluslararası kuruluşlara katılmasına olanak sağlıyor. Uluslararası ortam giderek çok kutuplu hale geldikçe, Türkiye ulusal çıkarlarını daha iyi desteklemek için dış politika bağlarını çeşitlendirmeyi amaçlıyor. Doğu ve Batı'yı birleştiren benzersiz coğrafi konumu, Türkiye'yi çeşitli siyasi ve ekonomik bloklar arasında bir köprü olarak konumlandırıyor ve her ikisiyle olan etkileşiminin avantajlarını en üst düzeye çıkarmasına olanak tanıyor" dedi.

Bazı ülkelerin Türkiye'nin AB ve NATO içerisinde öne çıkmasını engelleme arzusunda olduğunu dile getiren analistler, "Türkiye'nin rolünün güçlenmesine kıskançlıkla karşı çıkıyor gibiler. Bu tutumu demagojiden başka bir şey olarak tanımlamak zor. BRICS'i NATO veya diğer örgütlerle karşılaştırmak tamamen saçmadır. BRICS, doğası gereği öncelikle ekonomiktir; farklı beklentilere ve yaklaşımlara sahip, esas olarak ekonomik çıkarları doğrultusunda birleşen ülkeleri bir araya getirir. Buna karşılık NATO, yapısı itibarıyla farklı bir güvenlik ittifakıdır ve Türkiye de bunun önemli bir üyesidir" değerlendirmesinde bulundu.