Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’da gerçekleşen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 10 yılda istihdama katılım açısından yüzde 45’lerden, yüzde 55’lere yükseldiğini söyledi. Bu dönemde büyük önem verdikleri genç işsizliğin önüne geçmek için ‘Ulusal Genç İstihdam Stratejisi’ni hedeflediklerini ve bu belgenin tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Yıldırım, “İstihdam alanındaki temel yaklaşımımız daha fazla daha nitelikli iş imkanı oluşturmaktır. Burada çalışma barışı ve çalışanlarımızın huzuru, bizim önceliğimizdir” diye konuştu.
HER YIL 1 MİLYON KİŞİYE İŞ
Her yıl iş gücüne katılımın, bulunan iş sayısından fazla olduğunu anlatan Yıldırım, “Her yıl Türkiye 1 miyon vatandaşına iş buluyor. Bu ne demektir? Yeni fabrikalar, iş alanları açılıyor ama istihdama katılım 1 milyon 300 bin. Demek ki daha fazla fabrika açmamız daha fazla iş alanı oluşturmamız lazım. Bunu da neyle yapacağız? İstikrarla yapacağız. İstikrar, güçlü iktidar ve ekonomi her şeyin çözümüdür” ifadelerini kullandı.
2020’DE YÜKSEK LİGDEYİZ
Yapacaklarının henüz bitmediğini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti: “Türkiye ekonomisi üç kat büyüdü. Yeni orta vadeli programda Türkiye 2020’de orta gelir grubundan, yüksek gelir grubu ülkeler arasına geçmiş olacak. Reform ve icraatlarımızı, insan odaklı anlayışla, yatırım, istihdam, üretime öncelik veren, refahın daha da adil paylaşımını ön gören hedefler çerçevesinde yeniden gözden geçirdik. Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusu hem bizim ülkemiz hem de civarımızdaki ülkeler için önemli bir fırsat olmaya devam edecek.”
Emek, alın teri ve istihdam dostu büyüme
Yıldırım, şöyle devam etti: “Bir yandan ekonomi büyürken, diğer yandan mevcut iş gücü, potansiyelimizin niteliklerine uygun emek, alın teri ve istihdam dostu bir büyümeyi hedefliyoruz. İş gücü piyasasının daha etkin işlediği bir ortamda işsizliği kalıcı şekilde makul oranlara indirmeyi amaçlıyoruz. İşsizliği azaltmak, iş gücü piyasalarında arz ve talep uyumunu sağlamak, daha planlı şekilde ihtiyaçları karşılamak üzere sürekli bir çalışma, iş dünyasının taleplerini analiz ediyoruz. Buna bağlı olarak mesleki eğitim başta olmak üzere politikalarımızı geleceğe yönelik şekillendiriyoruz.”
Zenginlik doğuya göçüyor
40 yıl öncesinde zenginliğin doğudan batıya doğru göç ettiğini belirten Başbakan Binali Yıldırım, bugün bu durumun tersine döndüğünün altını çizdi. Başbakan Yıldırım, bu sefer de zenginlik noktalarının batıdan doğuya doğru hareket ettiğini söyledi.
Hiçbir devlet sadakatsizmemurlarla devam etmez
Hiçbir devletin kendisine sadakatle tabi olmayan memurlarla, kamu görevlileriyle yoluna devam edemeyeceğine dikkati çeken Yıldırım, “Doğu Almanya, Batı Almanya birleştiği andan itibaren 500 bin kamu çalışanının bir günde işine son verildi. Kimse Almanya’yı protesto etmedi” dedi. Yıldırım, bu tasfiye işinde haksızlığa uğramış olanların çıkabileceğini anlatarak, şöyle konuştu: “Dedik ki itirazlar gelsin, haksızlığa uğrayanlar varsa bunlar da tekrar işine dönebilecekler. Hala tatmin olmayanlar varsa onlara da yargı yolu açılacak.”