Ülke ekonomisi kadınlarla yüzde 30 zenginleşebilir

Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Emine Erdem, kadınların erkeklerle birlikte iş hayatında var olmasıyla ülke ekonomisinin yüzde 30 zenginleşeceğini söyledi. Türkiye'de kadın girişimci oranı da % 14'e yükseldi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD)'nin düzenlediği Girişimci Kadınlar Zirvesi'nde Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Genel Başkanı Emine Erdem, kadınların erkeklerle birlikte iş hayatında var olması halinde ülke ekonomisinin yüzde 30 zenginleşeceğini söyledi.

GİRİŞİMCİ ORANI %14

CKD'nin etkinliğinde 14 kadın girişimci ve çok sayıda kadın girişimci derneği tecrübelerini paylaştı. Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı'nda yapılan toplantıda CKD Genel Başkanı Tülin Oygür açılış konuşmasını, Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Tülay Kalav ve Gönül Elleri Çarşısı Kurucu Gönüllüsü Dr. Fatma Yazıcı ve KAGİDER Genel Başkanı Emine Erdem protokol konuşmalarını yaptı. Kadınların güçlendirilmesinin önünde eğitimden, istihdama ve karar mekanizmalarına kadar pek çok engel olduğuna dikkat çeken Erdem şunları kaydetti: "KAGİDER'in bu konuda çok çeşitli projeleri var. 20 yıl önce kurulduğumuzda kadın girişimci oranı yüzde 4'tü, bugün yüzde 14. Bunda KAGİDER'in çalışmalarının çok etkisi var. Kadını toplumda güçlendirmeden hiçbir şekilde girişimci yaratamazsınız. O yüzden bizim vizyonumuz kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesi ve daha çok kadın girişimcinin toplumda var olması, istihdam mekanizmalarında kadının ön planda olması. Kadınlar çalışıp değer ürettiğinde harcamalarının yüzde 90'nı haneye, çocuklarının bakımına, evine refah sağlama ve çocukların eğitimine katkı sağlamak için kullanıyor."

1 KİŞİ 5 KİŞİYİ ALIYOR

Erdem, kadınların erkeklerde eşit koşullarda ekonomide var olması halinde ülkenin yüzde 30 zenginleşeceğini ifade etti. KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Güzin İlker de kadın girişimcilerin kendi işini kurduğunda ilk 5 çalışanını kadınlardan oluşturduğunu söyledi. Kadın girişimciliğini artırmak için KAGİDER'in birçok eğitim programı olduğunu hatırlatan İlker, kadınlara bunları takip etmeleri tavsiyesinde bulundu.

'BABAN, KOCAN VAR MI?'

Mantıye Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Eda Şişman'ın girişimcilik öyküsü "kadınların biz de varız" mücadelesinin bir örneği... Şişman, bulunduğu noktaya gelmek için nasıl uğraş verdiğini anlattı: "Pendik'te 60 metrekareli bir dükkanı kiralayacağım. Dükkan sahibi bana diyor ki 'Baban veya kocan var mı?'... Bana güvenmiyor kirayı ödemezsem babam veya kocam öder diye düşünüyor. Mecbur 'var' dedim. Dükkanı tuttuk. Bu kez çalışan kadınların eşleri, 'Gidiyorsunuz ama bu kızın parası pulu var mı, sizi çalıştırır paranızı ödeyemez' dediler. Kadınlar eşlerine 'Ödemezse ödemesin onun hayalleri var' diye yanıt vermişler. Hala o kadınlarla birlikte çalışıyoruz. Hiç kimse bize 'Evet sen ihracat istiyorsun, bu da müşteri' demeyecek. Biz buradan duyduklarımızı üzerine giderek başaracağız." Ortadoğu'da mantıyı çeşitli ülkelere tanıtan Eda Şişman'ın şimdiki hedefi Avrupa pazarı.

500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Alya Grup Koruma ve Özel Güvenlik Hizmetleri kurucusu Merve Orhan erkek egemen güvenlik sektöründeki var olma çabasını anlattı: "Kardeşimle birlikte yola çıktık. Ben 23, kardeşim 20 yaşındaydı. İş görüşmelerine gittiğimizde bize 'patronlarınız gelsin' diyorlardı. 'Patron biziz' diyemiyorduk. Yanımızda emekli askerler ve polisler çalışıyordu. 14 yılın sonunda artık Çorlu'da bir şubemiz var. 500 kişiye iş imkanı sağlıyoruz." Doğuş TV Kurucusu Nergis Süslü de 25 yıl önce çalıştığı firmada fotoğraf makinesini alarak kendi işini kuran başarılı girişimcilerden biri.