Ulaşıma 991 milyar lira

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlığının yatırım portföyünde 3.342 proje olduğunu söyledi. Karaismailoğlu “Bu projelerimizin büyüklüğü 991.4 milyar lira. 447 milyar nakdi gerçekleşme sağladık” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlığının yatırım portföyünde 3 bin 342 proje olduğunu belirterek "Bu projelerimizin toplam büyüklüğü 991 milyar 476 milyon lira. Bu projelerde yaklaşık 447 milyar 595 milyonluk nakdi gerçekleşme sağladık" dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesiyle ilgili sunum yapan Karaismailoğlu, karayollarında bölünmüş yol uzunluğunu 28 bin 816 kilometrenin üzerine çıkardıklarını belirterek, 3 bin 665 kilometre bölünmüş yol inşaatının devam ettiğini söyledi.

YENİ AÇILIŞLAR YOLDA

Bakan Karaismailoğlu, bugün Yusufeli Barajı'nda 69 kilometre toplam yol içerisinde 56 kilometre tünel ve 2 bin 500 metre uzunluğunda viyadüklerin açılışını yapacaklarını belirterek "Ardından Ağrı Tutak Yolu'nun ve cumartesi günü de Konya Eğiste Hadimi Viyadüğü'nün açılışını gerçekleştireceğiz" dedi. Bakan Karaismailoğlu 20 yılda demiryollarına toplam 346,6 milyar lira yatırım yaptıklarını da vurgulayarak, Türkiye'yi hızlı tren işletmeciliği ile tanıştırdıklarını söyledi. Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir İpek Yolu üzerinden Çin'den Türkiye'ye ulaşan ve Marmaray'ı kullanarak Avrupa'ya giden tarihi İpek Yolu'nu, demir yolu olarak canlandırdıklarını ifade eden Karaismailoğlu, "Rusya Ukrayna Savaşı sonrası verimsiz hale gelen kuzey hat olarak bilinen demiryolu hattında, Çin-Rusya (Sibirya) üzerinden Avrupa'ya gerçekleşen taşımanın önemli bir kısmının ülkemiz üzerinden orta koridor vasıtası ile gerçekleştirmek için çalışıyoruz" dedi.

SİVAS HATTI DA BİTİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ankara-Sivas hızlı tren hattının altyapı çalışmalarında yüzde 99,67 fiziki ilerleme sağladıklarını, kısmi olarak test ve sertifikasyon çalışmalarının tamamlandığını belirterek "Proje 2023 yılı Nisan ayında tamamlandığında seyahat süresi 12 saatten 2 saate düşecek" dedi. Kocaeli'de, Gebze Sahil-Darıca OSB metrosunun, ilk etabını Mayıs 2023'te, tamamını 2024 başında hizmete açacaklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, "Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı'nda çalışmalarımız devam ediyor. Kayseri, Anafartalar-HT Tramvay Hattı'nı yıl sonu hizmete alıyoruz. Bursa, Emek-Şehir Hastanesi Raylı Sistem hattıyla Bursa'mıza kolay ve konforlu ulaşım sağlanacak. Konya, şehir içi raylı sistem ağının geliştirilmesi için çalışıyoruz" diye konuştu.

ÇUKUROVA HAVALİMANI ŞUBATTA AÇILIYOR

Karaismailoğlu, Yozgat Havalimanı ve Bayburt Gümüşhane Havalimanı'nı projelerinin çalışmalarına hızla devam ettiklerini vurgulayarak, "Çukurova Havalimanını Yap-İşlet-Devret modeli ile hayata geçiriyoruz, yapımı hızla devam ediyor. Şubatta açmayı planlıyoruz. Kayseri ve Malatya'ya yeni terminal binaları kazandırıyoruz" diye konuştu. Karaismailoğlu, bugün Yusufeli Barajı'nda 69 kilometre toplam yol içerisinde 56 kilometre tünel ve 2 bin 500 metre uzunluğunda viyadüklerin açılışını yapacaklarını da belirterek, "Ardından Ağrı Tutak Yolu'nun ve cumartesi günü de Konya Eğiste Hadimi Viyadüğü'nün açılışını gerçekleştireceğiz" dedi.

HAVALİMANI METROSU'NUN İLK ETABI TAMAMLANDI

Saatte 120 kilometre ile Türkiye'nin en hızlı metrosu unvanına sahip, dünyanın sayılı metrolarından olacak 37,5 kilometrelik Beşiktaş (Gayrettepe)-Kağıthane–Eyüp-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun, Kağıthane-Havalimanı kesiminin yapımını tamamladıklarını ifade eden Karaismailoğlu, sinyalizasyon testleri biter bitmez önümüzdeki günlerde açacağız. Gayrettepe-Kağıthane arasını ise 2023 yılı Nisan ayı itibarıyla işletmeye açacağız" bilgisini paylaştı. Karaismailoğlu, Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metrosu'nun yapımını tamamladıklarına dikkati çekerek, "Hastanenin yolunu yapmayan İBB metro hattını da yapmayacaklarını bakanlığımıza bildirince, 'Hastaneye ulaşım hayat meselesidir, siyasi kavgaya alet edilemez' dedik. Bakanlığımız bu projeyi devraldı. Yüzde 5 seviyesinde olan fiziki ilerlemeyi 28 ay zarfında yüzde 99 seviyesinin üzerine getirdik yakında açıyoruz." dedi.