Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ulaşım ağını kuralım vizeleri kaldıralım 

KEİ'nin 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi'nde liderlere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz Otoyolu Projesi'nin ülkemize ait kısmını 10 yıl önce bitirdik. Diğer ülkeler de tamamlarsa Karadeniz'i saran bir ulaşım ağını kurmuş oluruz.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 'Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Karadeniz şehri olan Rize kökenli bir ailenin evladı olarak dünyaya gelen, hayatının önemli bir bölümü yine Karadeniz şehri İstanbul'da geçmiş bir kişi olarak Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi. Bu çatı altındaki ortaklığın güçlenip, pekişmesinin üye devletlerin gayretine tabi olduğunu anlatan Erdoğan, halkların refah ve huzuru odaklı projeler için çalışmanın hepsinin ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.  

BİZ 10 YIL ÖNCE TAMAMLADIK 

5 çalışma grubunun koordinatörlüğünü yürüttüklerini dile getiren Erdoğan, çalışma gruplarına katılım düzeylerini artırabilmeleri halinde örgütü daha dinamik duruma getirebileceklerini söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Sokaklarımızdaki insanların günlük hayatına hitap eden projelere ne kadar fazla eğilirsek o kadar doğru yoldayız demektir. Karadeniz Çevre Otoyolu Projesi, bu bakımdan çok güzel bir örnek olarak karşımızda duruyor. Biz projenin ülkemize ait kısmını 10 yıl önce tamamlamıştık. Aynı şekilde İstanbul Boğazı'nın altında ve üstünde dünya çapında öneme sahip dev ulaştırma projelerini hayata geçirdik. Diğer ülkeler de benzer projeleri tamamlarsa Karadeniz'i çepeçevre saran, insanlarımızı birbiriyle kucaklaştıran bir ulaşım ağını kurmuş oluruz."  

KARADENİZ'E FAZLASINI BORÇLUYUZ

Erdoğan insani ilişkilerin de geliştirilmesine işaret ederek, bölgede mevsim şartları iyi geçmişse, hem Rize'deki hem karşı tarafta bulunan Soçi'deki çay üreticisinin sevindiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Av mevsimi kesatsa Karadeniz'in her köşesindeki balıkçılar aynı sıkıntıyı paylaşır. Sel felaketinden depreme, çevre kirliliğinden orman yangınına her konuda bu ortak hissiyat geçerlidir. Esasen Karadeniz; Tuna ile Avrupa'nın, Kızılırmak ve Yeşilırmak'la Anadolu'nun, Don ve Dinyeper nehirleriyle Rusya ve Ukrayna bozkırlarının bereketini harmanlayan bir anadır. Bize hep aldığından çok daha fazlasını veren Karadeniz için birlikte daha fazlasını yapmaya mecburuz."

Pasaportsuz seyahati yaymalıyız

Erdoğan, sadece turizmdeki potansiyelini hakkıyla kullanabilmenin dahi Karadeniz'in geleceğinde yepyeni bir dönemin başlamasını sağlayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Son yıllarda ülkelerimiz arasındaki vize en

gelinin kaldırılması konusunda büyük mesafeler katettik. Hatta Gürcistan ve Ukrayna ile olduğu gibi, pasaportsuz seyahatin yolunu açtık. Biz bu kolaylığı üye ülkelere yaymak ve insanlarımızı birbirleriyle olabildiğince yakınlaştırmak istiyoruz."

Erdoğan'dan Yunan Cumhurbaşkanı'na: Fenerbahçe çok iyiydi 

Zirveye katılan Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki sohbetin konusu Fenerbahçe-Olympiakos Eurolig finaliydi. Olympiakos’un şampiyon olmasını beklediğini söyleyen Yunanistan Cumhurbaşkanı'na, Erdoğan "Fenerbahçe çok iyiydi" karşılığını verdi. Erdoğan Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı Ivica Daçiç’in konuşmasının ardından sözü Fenerbahçe’nin şampiyonluğuna getirerek, Fenerbahçe’nin koçunun ve iki önemli oyuncusunun Sırp olduğunu hatırlatıp, Yunanistan Cumhurbaşkanı'na şunları söyledi:

SLOUKAS MESAJI... 

"Değerli dostum o da üzülmesin. Onların da mensubu olan Kostas Sloukas... O da Yunanistanlı, o da Fenerbahçeli. Güzel bir dayanışmayla Fenerbahçe Avrupa şampiyonu oldu. Bundan dolayı çok çok teşekkür ediyorum..." 

Erdoğan'dan Ermeni temsilciye tepki

Zirvede üye ülkelerin temsilcileri konuşurken, Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Haşot Hovakimian, Azerbaycan Meclis Başkanı Ogdal Asadov’un konuşmasında kullandığı, "Üye ülkelerden biri hala zehirli ideolojisinden vazgeçmiş değil" ifadesine uzun bir yanıt vererek,  "Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütü siyasi suçlama yeri değildir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Hovakimian'ın Azerbaycan suçlamalarına tepki gösterdi. 

Siyasi konuştunuz!

Erdoğan, "KEİ'nin bir siyasi suçlama merkezi olmaması gerektiği ifadesini ben de paylaşıyorum. Ama buradaki konuşmalarda herhangi bir siyasi suçlamayı hiçbir temsilci yapmadı. Fakat siz baya geniş, hemen hemen konuşmanızın tamamını siyasi değerlendirmeye dönüştürdünüz. Bu da bana göre doğru olmadı" dedi.

Ekonomik işbirliği odağımız olmal

Zirvede konuşan Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic de, KEİ üyelerinin siyasi meselelerden uzak durmaya gayret etmeleri ve ekonomik işbirliğine odaklanmaları gerektiğini belirterek, "Ekonomik iklimin iyi olması, iyi bir yaşam kalitesi beraberinde mevcut siyasi ihtilafların çözümünü de getirecektir" dedi. Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov ise, Azerbaycan'ın bölgede diyalog ve refahı geliştirmek için enerji ve ulaşım konusunda birçok önemli proje başlattığını belirtti. Asadov, Azerbaycan'ın doğu-batı ve kuzey-güney koridorlarındaki özel konumundan ötürü fırsat sunduğunu anlattı.

15 yıl sürdürülebilir kalkınma gündem

Erdoğan, basın toplantısında da, şöyle konuştu: “Önümüzdeki 15 yılın gündem konularından biri olan sürdürülebilir kalkınmayı, dönem başkanlığımızın ana teması yaptık. Milyarlarca insan sefalet içinde yaşarken kalkınmanın sürdürülebilirliği için herkesin çok daha fazla gayret sarf etmesi gerekiyor.”

Dönem başkanı Ukrayna olacak

KEİ’ye üye ülkeler arasında; Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan ve Yunanistan yer alıyor. Yılbaşından bu yana dönem başkanlığını Türkiye’nin yürüttüğü örgütün bir sonraki dönem başkanı 29 Haziran tarihi itibarıyla Ukrayna olacak. 

Bölgenin jeopolitik önemi yükselecek

Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Dimitri Kumşişvili ise, “Dengeli kalkınma için ticaret engellerinin kaldırılması ve az gelişmiş üyelerin ihracatının artırılması gerekmektedir” diye konuştu. Kumşişvili, üye ülkelerin enerjik çabalarıyla bölgenin ekonomik coğrafyasının gelişeceğini ve jeopolitik öneminin artacağını kaydetti.