Ukrayna ile ticarette hedef 20 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretinde iki ülke ticaretini 20 milyar $’a taşıyacak önemli anlaşmalar imzalandı. Savunma ve enerji işbirliği masaya yatırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin altıncı toplantısı vesilesiyle dün Ukrayna’ya gitti. Siyasi ve ekonomik ilişkilerin ele alındığı toplantı sonrasında geleceğe yönelik eylem planlarının bulunduğu ortak bildiri ve dokuz anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Stratejik ortağımız Ukrayna ile ilişkilerimiz her geçen gün artıyor. Ukrayna bölgemizin güvenlik ve istikrar konusunda kilit ülkelerinden biridir. Bu nedenle ikili ilişkilerimize hep stratejik bir vizyonla yaklaştık” dedi.

STA sonuçlanmalı

Erdoğan şunları söyledi: “İkili ticaretimizi 2023 itibarıyla katlayarak yüksek bir seviyeye çıkarma kararı aldık. Kararlılığımızla bugün ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı başardık. Arzuladığımız seviyeye çıkarmak için çok çalışacağız. Serbest ticaret anlaşmasının (STA) bir an önce sonuçlandırmalıyız. Bugün ayrıca yatırımların karşılıklı korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarını imzaladık.”

STRATEJİK ORTAKLIK

İlgili bakanların da katıldığı görüşmelerde genel olarak siyasi, ekonomik, savunma sanayisi işbirliği dahil olmak üzere askeri ilişkilerin ele alınırken son dönemlerde artan kültürel ve eğitim alanındaki işbirliklerinin masaya yatırıldı. Görüşmelerde turizm ve enerji alanlarındaki ilişkiler de detaylı şekilde konuşuldu. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2023’te 20 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Nükleer tecrübemizi paylaşabiliriz

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye’nin en büyük ticaret ortaklarından biri olduğunu belirterek, “Çifte vergilendirme ile ilgili yapılan anlaşma iki ülke ticaretine ivme verecek. Savunma sanayi ve enerji alanında da önemli görüşmeler yaptık. Nükleer enerjinin geliştirilmesi için gerekli tecrübeye sahibiz. Bu konuda uzman yetiştirilmesi konusunda da Türkiye’ye eğitim desteği de verebiliriz” diye konuştu.

Kimlikle seyahat başlamıştı 

İKİ ülke arasında en son ‘Vatandaşların Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma’ imzalanarak, karşılıklı seyahatlerde pasaportsuz, kimlik kartlarıyla giriş dönemi başlamıştı.

Ortak ‘S-400’ü Rusya da doğruladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKŞAM’a verdiği röportajda, Rusya ile orta ve uzun vadede S-400 füzelerinin ortak üretimi konusunda prensipte anlaştıklarını söylemişti. Bu açıklama sonrası, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Rusya ve Türkiye’nin S-400 füze savunma sistemlerinin üretim teknolojisinin Türkiye’ye verilmesi konusunda uzman düzeyinde görüşmeler yaptığını ifade etti.

Görüşmeler yürütülüyor  

Rusya’nın Türkiye topraklarında ortak S-400 üretimi yapılması için Ankara’ya teknoloji transferi yapıp yapmayacağı sorulan Peskov, “Bu konuda temaslar ve görüşmelerin uzmanlar düzeyinde yürütüldüğünü söyleyebilirim” yanıtını verdi. 

Merkez’in denetimi daha etkin olacak 

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın denetiminde uluslararası standartları da dikkate alan, daha ileri ve yeni bir mekanizma oluşturduklarını söyledi. Şimşek “Düzenlemeyle yeni Türk Ticaret Kanunu’yla da uyumlu, denetimin sürekli olması hedefi çerçevesinde etkin bir Denetim Komitesi yapısı kurulacak” diye konuştu.