UKOME'dan onay çıktı, ihale yakında! İstanbul'a ‘yolcu seçmeyen' 2500 taksi... Şoför ‘nereye?' diye soramayacak

Megakent'e 2500 yeni taksi geliyor. Uygulama tabanlı yeni taksilerle ilgili teklif onaylandı. Taksiler her çağrıya cevap verecek, yolcu seçemeyecek.

İstanbul'un kronik sorunu taksi konusunda beklenen adım atıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun önceki gün duyurduğu 'uygulama tabanlı 2.500 taksi'ye onay çıktı. Dün yapılan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında taksi sayısının artırılması ve yeni taksi sistemi için hazırlanan teklif kabul edildi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün sistemin, çağa ayak uyduran bir sistem olduğunu belirterek "Önce teknik özellikler belirlenecek. Sonra ihalesi yapılacak" dedi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Temsilcisi Eyup Aksu da uygulama kullanımının mecbur olmaması ve tepe lambası bulunması gerektiğini kaydetti.

HER ÇAĞRIYA YANIT

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel ise sistemde vatandaştan komisyon alınmamasının önemli olduğuna değindi. Yücel şoförlerin yolcu seçemeyeceğini ve her çağrıya cevap vereceğini anlattı. Daha sonra teklif oybirliğiyle kabul edildi. Ayrıca 9 Eylül'de toplu ulaşımın 06.00-14.00 arasıa ücretsiz olacağı duyuruldu.

TAKSİ SAYISI 23 BİNE YAKLAŞACAK

UKOME tarafından oybirliğiyle kabul edilen sistem için İBB meclisi onayından sonra ihaleye çıkılacak. İstanbul'da halen 19 bin 198 sarı taksi, 118 turkuaz taksi, 278 lüks taksi ve 717 adet de 8+1 minibüsten dönüştürülen engelsiz taksi bulunuyor. Toplamda 20 bin 311 olan taksi sayısı, bir anda 22 bin 811'e çıkacak.

KOMİSYON ALAMAYACAK

Yeni taksiler yalnızca uygulama ve entegre taksi durakları üzerinden yolcu alacak.

Taksilerde şoförle yolcu arasında güvenlik bariyeri bulunacak.

Taksilerde ulaşım akademisi tarafından sertifikalandırılmış şoförler çalışabilecek.

Yolculardan kullandıkları uygulama üzerinden komisyon ve ek ücret alınamayacak.

Taksiler tahakkuk onayı ile her yıl yenilenmesi zorunlu olan çalışma ruhsatı ile çalışabilecek.

Taksiler, yolcu açısından daha güvenli olacak. Tüm yolculuk kayıt altında ve erişilebilir olacak. Yolcular daha kaliteli hizmet alırken, taksi bulmak kolaylaşacak.

Sistem, taksiciler açısından da faydalı olacak. Daha modern bir taksi işletmeciliği yapılacak. Yolcu bulmada verim artacak.