Türkiye'de yaklaşık 6 aylık aranın ardından balık sezonu dün gece başladı. Denizlerde av yasağının bitmesiyle birlikte balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek, hasret kaldıkları mavi sularla yeniden buluşmanın heyecanını yaşadılar. Sezon açılışı ise dün ilk olarak akşam 21.00'de Beykoz-Poyrazköy Balıkçı Barınağı'nda gerçekleştirildi. Yeni sezonla birlikte özellikle hamsi ve çinekopta bolluk beklenirken, balıkçılar avlanan balıkların piyasaya sürülmesiyle cep yakan fiyatların düşeceğini söylediler. Av yasağının sonunda levrek (700 gram) fiyatı 80 lirayı görürken, 700 gram ağırlığındaki çipuranın fiyatı da 70 liradan satılıyor. 500 gramlık levrek ise halen 70 lira. Yeni av sezonunda hamsi, lüfer ve palamudun bol olması bekleniyor.
VERİMLİ GEÇECEK
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada da öncü göstergelerin, denizlerde yeni av sezonunun verimli geçeceğine işaret ettiği duyuruldu. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya da "Bu yıl hamsi, lüfer ve palamudun bol olacağını düşünüyoruz. Hamsinin boyu ve et verimi iyi. Denizlerin bu sezon bereketli olmasından dolayı fiyatların düşmesini bekliyoruz" dedi.
MÜSİLAJIN ETKİSİ BİTTİ
Geçen yıl özellikle Marmara Denizi'nde etkili olan müsilaj nedeniyle balıkçıların yaklaşık 3 ay avlanamadığını anımsatan Özkaya, "Bu sene özel izinle yapılan avcılık denemesi sonrası Marmara Denizi'mizin müsilajdan temizlendiği gözlemlendi ve deniz balık avlamaya uygun hale geldi" diye konuştu. Özkaya boy yasağına uygun olmayan balıkları almamaları tavsiyesinde bulunup, Türkiye'nin su ürünleri ihracatının giderek arttığına dikkati çekerek bunun korunmasını gerektiğini vurguladı.
Akdeniz'de av sezonu 15 Eylül'de
Gırgır ve trol yöntemi ile avcılık yapacak balıkçılar, bugünden itibaren Karadeniz, Marmara ve Ege'de, 15 Eylül'de ise Akdeniz'de denizlere açılacak. Denizlerde avcılık faaliyetleri 15 Nisan itibarıyla sona erecek. 2020-2021 balıkçılık av sezonu, Kovid-19 salgını sürecinde sıkıntısız şekilde tamamlandı. Türk karasularında geçen yıl 291 bin 910 ton balık avlandı. İlk sırada 171 bin ton ile hamsi yer aldı. Onu 26 bin 804 ton ile çaça ve 22 bin 743 ton palamut izledi. Geçen yıl balıkçılar denizlerde başlayan müsilaj nedeniyle büyük sorunlar yaşadılar.
Kota uygulanmalı
Balıkçıların tebliğe uygun avlanmaları gerektiğini vurgulayan Özkaya, "Balıkçılarımız boyu uygun olmayan balıkları yakalamaktan kaçınmalıdır. Balıkların neslinin devamı için yumurta bırakmalarına müsaade edilecek şekilde avcılık yapılarak stokların yenilemesine katkı sağlamalıyız" diye konuştu.