Son dönemde özellikle yaz mevsimlerinde sosyal medyada 'ucuza tatil' paylaşımları çoğalıyor. Dolandırıcılık amaçlı yapılan paylaşımlara aldanan vatandaşlar mağduriyet yaşarken Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamayla bir dizi öneride bulundu. İşte o uyarı ve tavsiyeler:
Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden gelen teklifin içeriğinde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğunu sorgulayın.
Seyahat acentesi veya o turizm tesininin ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezdinde kayıtlı olup olmadığını araştırın. Bu tesislerin belgeli olup olmadığını, kulturturizm.gov.tr ve tursab.org.tr adresinden sorgulayın.
Özellikle mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde, seyahat acentesi veya turizm tesisinin internet sitesinde adres, unvan ve iletişim bilgilerini kontrol edin. Sitenin ETBİS'e (elektronik ticaret bilgi sistemi) kayıtlı olup olmadığını kontrol edin.
Sosyal medya üzerinden satın almak yerine seyahat acentelerinin kendi internet sitesini tercih edin.
Paket tur aldıysanız, turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla paket tur sözleşmesini feshetme ve vergi dışında herhangi bir kesinti yapılmaksızın iade alma hakkı bulunuyor.
Zorunlu Seyahat Sigortası ile birlikte ihtiyari sigorta da yaptırabilirsiniz. Böylece paket tur düzenleyicisi sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa etmediğinde boşa harcanan tatil zamanı için tazminat talep edebilirsiniz.
Uyuşmazlık halinde değeri 104 bin TL'nin altındaki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine de başvurabilirsiniz.
Yukarıdaki senaryolardan uzak durmak için yapabileceğiniz pek çok şey var:
Araştırmanızı yapın, başkalarının dolandırılıp dolandırılmadığını görmek için seyahat şirketlerini, otelleri, kiralama şirketlerini ve seyahat acentelerini internetten kontrol edin.
İstenmeyen iletişimlere asla yanıt vermeyin. Bir reklam gördüyseniz ve merak ediyorsanız, kuruluşla doğrudan iletişime geçin ve asla e-postadaki, metindeki, reklamdaki iletişim bilgilerini kullanmayın.
Havale, hediye kartı, kripto para veya Cash App gibi para uygulamaları ile ödeme yapmayın çünkü bunlar alıcı için hiçbir koruma sağlamaz.
Sahte bir siteye işaret eden yazım hataları olmadığından emin olmak için ziyaret ettiğiniz herhangi bir sitenin URL'sini kontrol edin.
Dikkatli olun. Bir şey kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, genellikle gerçek değildir.
Çok indirimli tatil ve biletler sunan karanlık web sitelerine aldanmayın.
Sanal özel ağ (VPN) olmadan halka açık Wi-Fi kullanmayın ve dışarıda halka açık şarj istasyonlarını kullanmaktan kaçının.
Dolandırıcıların tanınmış sitelerin örneklerini alarak vatandaşları mağdur ettiklerini anlatan Adli Bilişim Uzmanı Emre Akman, dolandırıcıların sahte site üzerinden ağlarına düşürdükleri kişilerden para talep ettiklerini söyledi. Akman, "Bu sitelere girdiklerinde tabii ki dolandırıcıların canlı destek sistemleri oluyor. Bu sistemlerle iletişime geçildiğinde dolandırıcılar 'yer dolu' bahanesiyle bir miktar kapora almaktadırlar. Bu kapora da kara para akışı trafiğinde kullanılan hesaba gidebilir, dikkatli olunmalıdır" diye konuştu.