MİRAY ÇİMEN
Securitas Ülke Başkanı ve özel güvenlik sektörünün en büyük derneği Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat Kösereisoğlu, 3. havalimanı için alınacak özel güvenlikçilerin uzun süre eğitilmesi gerektiğini söyledi. 3. Havalimanı için 3 bin 500 özel güvenlikçinin alınacağının açıklandığını hatırlatan Kösereisoğlu, yaklaşık bin 500’ünün Atatürk Havalimanı'ndan aktarılacağını tahmin ettiğini, kalan kısmının ise yeni alınacağını kaydetti. Kösereisoğlu, “Alınacak olanların nitelikli olması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
TAHSİLAT SÜREMİZ GERİLEDİ
Firmalar artık kendilerine destek olabilecek özel güvenlik şirketlerini seçtiklerini belirten Kösereisoğlu, “Bizim 1.5 sene öncesine kıyasla tahsilat süremiz 8 gün geriledi. Çünkü bizim işimiz de işi üstlenip yapıp biz evvelden 36 günde paramızı toplayabilirken 44 günde paramızı toplayabiliyoruz. Bu piyasanın vadesi uzadı anlamına geliyor” dedi. Güvenlik endüstrisinde talebin azalmadığını ancak 2017 yılının çok daha iyi geçtiğini ifade eden Kösereisoğlu, “2015-2016 ömrümüzde görmediğimiz terör olaylarını gördük. 17-25 Aralık ile ilk önce polisin içinde ciddi temizlik oldu. Bununla beraber iş yapan yapmayan hepsi bir arada gitti. Arkasından askerde bir temizlik oldu. Bizi koruyan şey çöktü. O çöküntü ile 2015 ve 2016’da biz bu zorlukların içine sürüklendik. Reina saldırısından sonra doğrudan sivil hedefin olduğu bir sene olmadı" dedi.
ASIL GÖREV DEVLETTE
Kösereisoğlu, şöyle konuştu: "Özelde de talep azalmadı ama yükselen talep yok artık. 2016 yılındayükselen bir talep vardı. Reina bunu tavana vurdurdu. Korunma iç güdüsü oldu. Terörle mücadelenin karşılığı özel güvenlik değil. Belki kısmen hasarı azaltmak için faydası olabilir ama esas misyon devletin kolluğunda. Bütün yapılar tedbir almaktan geri durmadı. Nispeten daha rahatız diye düşünüyorum. Tedirginlik geçti."
PAZARI DAHA DA BÜYÜTECEK
3. Havalimanı'nın sektör için yeni bir ihtiyaç doğuracağını ifade eden Kösereisoğlu, “Pazara yeni bir oyuncu giriyor. 3 bin 500 kişiden bahsediliyor ve doğru bir sayı. Bunun aşağı yukarı tam sayısı bilememekle birlikte bin 500-2 bin arası şu an zaten Atatürk’te var. Orada Atatürk’ün kapanmasıyla 3. Havalimanı'nın açılması arasında zamanlama problemi var ama yine de en az bin 500 kişilik özel güvenlik görevlisi ihtiyacı doğacak ve nitelikli olması gerekiyor" dedi.
Havacılık deneyimi şart
Havacılık güvenliğinde çok eğitimli ve deneyimli olmaları lazım diye konuşan Köseoğlu, "Biz de öyle eğitimler veriyoruz. Sivil havacılıktan aldığımızı sertifikasyon var. Ama İGA kendi bünyesinde yapacak dolayısıyla şimdiden harekete geçtiklerini anlıyorum. Bu iş gücünde hareketlenmeye sebep olacak" dedi.
Dünyanın en büyük ve modern havalimanında güvenlik üst seviyede olacak.
Görevde ölenin ailesine istihdam
Sektör olarak taleplerini de aktaran Kösereisoğlu, "Mesleğimiz ağır onun için biz de yıpranma payı istiyoruz. Vardiyalı çalışma fazla. Gece vardiyası var bayram vardiyası var. 2 gündüz 2 gece diye dünyaları var. Vardiya tazminatlarımızın yükseltilmesini istiyoruz. İş görmezlikteki tazminatı yüzde 100 olmalı. Yani bin liraya çalışıyorken iş göremez olunca devlet 700 lira aylık bağlıyor. Biz bin lira bağlansın diyoruz. Adına şehitlik demeyebilirler ama ölüm halinde bir yan haklarımızı olsun" diye konuştu.
2 bin kişinin sertifikası iptal edildi
Sektörde yapılan güvenlik soruşturmaları hakkında bir soruyu yanıtlayan Kösereisoğlu, “Evvelden 5 yılda bir polis yapıyordu. Şimdi KHK ile ‘Gerekli gördüğünde yapar’ denildi. Parti parti güvenlik soruşturmasından geçiriyorlar tekrar. Ama 280 bin kişilik özel güvenlik sektöründen bahsediyorum. Özel güvenlik sektöründen sertifikası iptal edilip sakıncalı görülen personel sayısı 2 bini geçmez. Bunlar artık güvenlik görevlisi de olamaz” dedi.