Üç koldan dönüşüm

Kentsel dönüşüm için 3 genel müdürlük kuruluyor. Birincisi sadece İstanbul'u, ikincisi Türkiye'yi takip edecek, diğeri de kaynak oluşturacak. Ayrıca süreci hızlandırmak için Tebligat Kanunu da değişecek.

Akşam

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı bir televizyon programında kentsel dönüşümde uzayan süreçleri kısaltmak için atacakları adımları anlattı. Kentsel dönüşüm için altında 3 ayrı genel müdürlüğün olacağı bir başkanlık kuracaklarını bildirerek "Kentsel Dönüşüm Yasası'nı tüm Türkiye'ye şamil çıkarmaya gayret ediyoruz. Bunun için bir başkanlık kurmak istiyoruz. Başkanlığın altında 3 tane genel müdürlük olacak. Birincisi sadece İstanbul'u takip edecek, ikincisi Türkiye'yi takip edecek, üçüncü genel müdürlük de kaynak oluşturacak" dedi.

TEBLİGAT KOLAYLAŞIYOR

Özhaseki "Devletin Hazine arazileri var. Önce bunların planlanması lazım. Planlandıktan sonra fonksiyon yüklenmesi lazım ve bunların dışarıya halka açık bir şekilde arz edilmesi lazım. Bu satıldığında kaynak gelecek. Burada biriken bütçeyle siz kentsel dönüşümü takip edeceksiniz" diye konuştu. Özhaseki, kentsel dönüşüm sürecini tıkayan birkaç konu tespit ettiklerine değinerek "Birisi, 3'te 2 olarak çoğunluk kararı alıyoruz ama daha sonra planlama yapıp ruhsat aşamasına geçerken yüzde 100'ün muvafakatini istiyoruz. Büyük bir zorluk. Bunu yüzde 50+1'e çekmek istiyoruz. Daha sonra buna dayalı olarak ruhsatı alıp işe de başlayabilmek istiyoruz. Bir de Tebligat Kanunu bir engel. Tebligat Kanunu'nda da kolaylaştırma getirmek istiyoruz. e-Devlet üzerinden ilan, muhtarlıklara askı, evin üzerine ilan, bildirim gibi uygulamalarla süreci kısaltacak hale getiriyoruz" dedi. Özhaseki bakanlık olarak olası İstanbul depremine yönelik kararlar için büyükşehir ve 39 ilçe belediyesinin katılımıyla 15 toplantı düzenlediklerini ve yapılabilecekler üzerine çalıştıklarını da vurguladı.

'YERİNDE DÖNÜŞÜM'E 215 BİN BAŞVURU

Afet bölgesindeki inşa sürecini hızlandırmak için hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm Projesi'ne yoğun ilgi olduğunu belirten Özhaseki, "Depremden zarar gören şehirlerimizde güvenli ve hızlı dönüşüm için başlattığımız Yerinde Dönüşüm projesine başvurular 215 bini aşmış durumda. Zemin etütleri yapılmış noktalarda, dört kırmızı çizgimizden taviz vermeden, her bir safhasını bakanlığımızın denetlediği bir süreç içerisinde Yerinde Dönüşüm Projesi'ni sürdürüyoruz. İnşallah afetten zarar gören şehirlerimizde konutlarımızı en kısa sürede güvenli ve iklim dostu olarak inşa ederek vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" dedi. Bakan Özhaseki, depremin yıkıcı etkilerinin şehir merkezlerini de büyük oranda enkaza çevirdiğini anlatarak, "Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladılar, inşallah şehir merkezlerini de bakanlık olarak biz yapacağız" diye konuştu.

41 BİN KONUT YIL SONU TESLİM

Bakan Özhaseki, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde inşası devam eden 200 bin konuttan, tamamlanma aşamasına gelen 41 bin konut ve 4 bin 807 köy evinin yıl sonuna kadar teslim edilmesinin planlandığını bildirdi. Özhaseki, Hatay'da 45 bin 186, Adıyaman'da 41 bin 292, Kahramanmaraş'ta 39 bin 121, Gaziantep'te 24 bin 977, Malatya'da 23 bin 861, Diyarbakır'da 6 bin 758, Osmaniye'de 5 bin 501, Şanlıurfa'da 5 bin 653, Adana'da 3 bin 424, Kilis'te 2 bin 340, Elazığ'da 1887 konut ve köy evinin hızla tamamlanmakta olduğunu bildirerek, "41 bin konut ve 4 bin 807 köy evinde ise inşa süreci tamamlanma aşamasına geldi. Yıl sonuna kadar teslim edilecek" dedi.