Levent ALBAYRAK
Cep telefonuna inidirilen uygulama programı ile özel ve lüks taksi hizmeti veren Uber taksi, gelen şikayetler üzerine emniyet tarafından incelemeye alındı. Genellikle taksicilerin 'belgesiz yasadışı taşımacılık yapıyorlar' ihbarları üzerine İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Sivil Trafik ekipleri VİP taşımacılık yapan araçlar üzerine uygulamalarını artırdı. Sivil trafik polisi ekipleri telefonlarına indirdikleri uygulama ile VIP taksi avına çıktı. Sistem üzerinden çağrılan taksilerin belgeleri kontrol edildi. Yapılan kontrollerde UBER üzerine kayıtlı herhangi bir araca rastlanmadı. Ancak araçların sisteme kayıt olan ve havuz oluşturan bir üye üzerinden yönlendirildiği anlaşıldı.
ÖNCEDEN LİSTE VERİLMELİ
Trafik ekiplerinin, özellikle VIP minibüsler üzerinde yaptığı kontrollerde araçların D2 belgesi ve turizm taşımacılığı için belediyeden alınmış belgelerinin tam olduğu gördü. Ancak ekipler alınan D2 belgelerinin Karayolları Taşıma Yönetmeliği 6. maddenin 4/b maddesine uygun olmadığı belirledi. Buna göre şirketin taşıma yapabilmesi için önceden organize edilmiş grubun temsilcisiyle sözleşme yapmış olması gerektiği belirtildi. Bu firmanın da taşınacak kişilerin listesini firmaya bildirmesi gerektiği kaydedildi. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü sivil trafik ekiplerinin 2 Şubat ile 18 Nisan tarihleri arasında yaptığı denetimlerde 912 araca korsan taşımacılık yapmaktan ceza kesildi.
Değeri 68 milyar dolar
2009'da kurulan Uber kısa bir sürede teknoloji dünyasının gözdesi oldu. Firma bugüne kadar 12.9 milyar dolar yatırım topladı. Bu yatırımlarla değeri 68 milyar dolara ulaştı. Son olarak haziran ayında 2 milyar dolar yatırım çekmeyi başardı. Uber’in dünyadaki en güçlü rakibi Çinli Didi Chuxing. Didi Chuxing de bugüne kadar dünya genelinde yatırımcılardan 8.5 milyar dolarlık yatırım çekmeyi başardı.
Fransa'dan iki milyon euro ceza
Uber, neredeyse tüm ülkelerde yasal engellerle karşı karşıya. Fransa’da taksicilerin sık sık protesto ettiği firmaya açılan davaların ardı arkası kesilmiyor. Ocak ayında Paris’teki mahkeme kararına göre Uber, Fransa Ulusal Taksiciler Birliği’ne 1.2 milyon euro tazminat ödemek zorunda kaldı. Haziran’da ise firmaya yine Fransız mahkemelerince 'profesyonel olmayan şoförlerle faaliyet göstermek' suçuyla 800 bin euro ceza ödemeye mahkum edildi.
'100 milyon dolar yetmez' dediler
Uber’e ABD'de davalar genelde ‘korsan’ değil Uber’in kendi şoförlerinin haklarını vermediği iddiasıyla açılıyor. Asıl tartışma Uber’in ‘bir işveren mi yoksa aracı mı’ olduğu. Uber, mayıs ayında Kaliforniya ve Massachusetts'te taksicilere 100 milyon ödemeyi kabul etti. Anlaşma kapsamında ‘taşeron’ olduğunu ilan etti. Bazı taksiciler ise kendilerinin ‘çalışan’ olarak sayılması gerektiğini, bu yüzden 100 milyon doların yetersiz bir meblağ olduğunu belirtti.
ABD: Uber’e merkezinin bulunduğu ABD’de birçok dava açıldı. Firmanın, federal mahkemelerde 70'ten fazla davası halen devam ediyor.
FRANSA: Taksiciler, 'korsan' gerekçesiyle Uber'i mahkemeye verdi. Bunun sonucunda da şirkete sadece Fransa'da iki milyon euro para cezası verildi.
MALEZYA: Malezya'nın Penang şehrinde toplanan 200 kadar taksici, dört saat boyunca trafiği kilitleyerek Uber gibi uygulamaları protesto etti.
MACARiSTAN: Budapeşte'de yüzlerce taksici, üzerinde ‘Uber'e hayır’ yazılı araçlarıyla şehrin simgelerinden Andrassy Caddesini trafiğe kapattı.