Tuzla'da 'cep' üretimi başladı

Made in Türkiye Oppo! Çinli akıllı telefon markası Oppo, 1000 kişilik istihdam hedefiyle Tuzla'da test üretimine başladı. Tesisleri gezen Bakan Varank çok yakında ‘Made in Türkiye' ibareli, Oppo marka telefonların raflardaki yerini alacağını duyurdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çinli dev akıllı telefon markası OPPO'nun, İstanbul Tuzla'da yapımı devam eden fabrikasında test üretimine başladığını açıkladı. Alınan bilgiye göre Tuzla'da 12 bin metrekare kapalı alana sahip bir fabrika, Çin menşeli cep telefonu markası OPPO tarafından akıllı telefon üretim tesisine dönüştürüldü. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yatırım teşviki ile desteklenen OPPO'nun üretim tesisinde kurulum çalışmalarına kasım ayı itibarıyla başlandı.

ÜRETİM BAŞLADI

Fabrikada yaklaşık 3 ay içinde üretim bandı ve tüm sistemler kuruldu. Deneme üretimi aşamasında önemli sayıda yeni istihdam oluşturuldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fabrikanın kurulum çalışmaları ve test üretimlerini yerinde inceledi. Bakan Varank'a, OPPO Türkiye CEO'su Weijian Zhou, Fabrika Üst Yöneticisi Lianbing Zhu ve OPPO Türkiye Kamu İlişkileri Direktörü Deniz Erkmen eşlik etti.

YAKINDA RAFLARDA

Çalışanlarla sohbet eden Varank, test üretiminden çıkan cep telefonlarını imzaladı. Bakan Varank, çok yakında 'Made in Türkiye' ibareli, OPPO marka akıllı telefonların raflardaki yerini alacağını duyurdu.

BİN KİŞİ ÇALIŞACAK

Test üretimine başlayan fabrikanın resmi açılış töreni için gün saydığını belirten Varank "OPPO'nun Tuzla'daki tesisleri, global cep telefonu markaları arasında ana kart dahil tüm sistemlerin CKD sistemiyle (ana karttaki parçaların fabrikada birleştirilmesi) Türkiye'de üretildiği ilk fabrika olma özelliğini taşıyor. Fabrikada tam kapasite üretime geçilmesiyle yaklaşık 1000 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor" dedi.

HOŞ GELDİN PAYLAŞIMI

Varank "Akıllı telefonlar alanında yapılan bu yatırımlar ülkemizde önemli yetkinliklerin oluşmasına da katkı sağlayacak. Teknoloji tedarikçisi yeni yerli firmalarımız bu sayede ekosisteme dahil olacak" dedi. Bakan Varank ayrıca, ziyaretine ilişkin sosyal medyadan da "Hoş geldin! @OPPOmobileTR" paylaşımında bulundu. Varank bir başka paylaşımında ise Türkiye'de geçen yıl 773 bin otomobil ve ticari araç, 10.8 milyon cep telefonu, 1 milyon 353 bin tablet ve 983 bin bilgisayar satıldığını bildirdi.

YATIRIM YAPAN KAZANIR

Pandemi sürecinde Türkiye'nin diğer ülkelerden ayrıştığını vurgulayan Varank "Türkiye; üretim üssü konumunda. Gerek üretim kalitesi gerekse taahhütlerini zamanında gerçekleştirme noktasında Türkiye'ye yatırım yapan yatırımcılar bu güvenlerinde hep kazançlı çıktılar. Bunun en somut örneğini pandemi sürecinde gördük. Birçok uluslararası şirket, diğer ülkelerdeki üretimlerini kısarken Türkiye'de artırdı. Dünyanın dev akıllı telefon üreticilerinin Türkiye'ye yapmaya başladıkları yatırımları bu çerçevede değerlendirmek lazım" dedi. Varank "Özellikle yüksek teknoloji ürünlerde global firmaların yatırımları artarak devam edecek. Biz gerekli yatırım ortamını oluşturmak için Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde yoğun bir gayret gösteriyoruz. Türkiye'ye yatırım yapan kazanır" diye konuştu.

İLK TELEFONA İMZA

Varank, Oppo'nun test üretimlerini yerinde inceledi. Bakan Varank, test üretiminden çıkan cep telefonlarını imzaladı.

XIAOMI VE SAMSUNG DA SIRADA

Çinli Oppo, Türkiye'yi üretim üssü seçip ilk ürünü banttan indirirken sırada Xiaomi, Samsung ve Tecno da var. Bu şirketler de yakında üretime geçecek. Çinli cep telefonu devi Xiaomi, Avcılar Firuzköy'de kiralanan fabrikaya yerleşirken üretici firma Salcomp, yerli Xiaomi cep telefonu üretimine bu ay başlayacak. Yatırımcılardan Çinli akıllı telefon üreticisi Tecno'nun da Türkiye'de ilk akıllı telefonunu bu ay içinde üretmesi bekleniyor. Türkiye'de üretime hazırlanan bir diğer üretici Samsung ise ilk etapta alt yüklenici aracılığıyla üretime geçmeyi hedefliyor.