Tüyo peşinde koşarken asıl kazancı kaçırmayın! 

Borsa uzmanları, ortaya atılan bir tüyonun kulaktan kulağa dolaşmaya başlamasının söz konusu pay piyasasını manipüle eden kişi ya da kişilerin, ellerindeki payları hemen pazarlaması anlamına gelebileceğini belirtiyor. Bu da yatırımcının uzun vadede yüksek getirileri ıskalamasına yol açabilir.

Borsa İstanbul'da 'tüyo' peşinde koşan bireysel yatırımcılar, temettü verimliliği ve beklentileriyle kurumsal yatırımcıların gözdesi konumunda olan hisselerin uzun vadede sağladığı yüksek getirileri ıskalıyor. Tüyonun, en çok kullanıldığı mecraların başında at yarışlarından sonra borsa geliyor... 

CEZASI VAR!

Borsada tüyo peşinde koşanlar, at yarışı ve bahis oyunlarında şansını deneyenler gibi kısa sürede 'köşeyi dönme' arayışında olan kişilerden oluşuyor. Halka açık şirketle ilgili önemli bir haberi kamuya açıklanmadan birileriyle paylaşması ve bu bilgiyi çıkarı için kullanması durumunda kişi, Sermaye Piyasası Kanunu'na göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis veya elde ettiği menfaatin iki katından az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılıyor. 

Hızla yayılır

Borsa uzmanları, bir tüyonun kulaktan kulağa dolaşmaya başlamasının söz konusu pay piyasasını manipüle eden kişi ya da kişilerin, ellerindeki payları pazarlaması anlamına gelebileceğini belirterek, "Daha önce ilgili piyasada payları toplayan kişiler, tüyo dedikoduları yayarak alım yapmaya istekli yatırımcı topluluğu oluşturmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. 

DAHA İYİ KAZANDIRIYOR 

Borsada düzenli temettü ödeyen şirketlerin uzun vadede yatırımcısına daha iyi kazandırdığını belirten uzmanlar, bunların dışındaki pay piyasalarında tüyo peşinde koşanların ise kısa vadede kârlı işlemler gerçekleştirse de uzun vadede zarar etme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor. 

İtibar etmeyin! 

Piyasaların tarihinde tüyo peşinde koşarak tüm yatırımını kaybeden ya da çok uzun süre büyük zararlarla maliyetini kurtarmayı bekleyen sayısız yatırımcı bulunduğunu anlatan uzmanlar, yatırımcılara, bu tür dedikodu, yalan haber ya da tüyolara itibar etmemeleri tavsiyesinde bulunuyor.

10 yılda yatırımcıya %331 kazandırdı

Piyasada uzmanlarından edinilen bilgiye göre, temettü verimi yüksek ve düzenli temettü ödemesi yapan şirket hisseleri, sadece fiyat değişimi dikkate alındığında bile son 10 yılda yatırımcısına ortalama yüzde 331 oranında kazandırırken, söz konusu dönemde BIST 100 endeksinin yükselişi ise yüzde 112 seviyesinde bulunuyor.