TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski: Yeni düzen inşa ediliyor, fırsatları değerlendirelim

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski “Dünyanın yeni düzeni, belli ki inşa ediliyor. 2021 gelecek 10 yılın temel taşlarının döşeneceği yıl olacak. Türkiye, bu anı değerlendirmeli” dedi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) seçimli genel kurulu dün yapıldı. Yeniden başkan seçilen Simone Kaslowski yaptığı konuşmada "Dünya ekonomisinde, geçmişe göre çok farklı dinamiklerin harekete geçtiğini görebiliyoruz. Dünyanın yeni düzeni, belli ki inşa ediliyor. 2021 de gelecek 10 yılın temel taşlarının döşeneceği yıl olacak. Türkiye'nin, bu tarihi anı, fırsat ve risklerini iyi değerlendirmesi lazım" dedi.

Kaslowski, kamuoyu ile paylaşılan reform uygulama programının üç aylık sürelerde reel kesimle, STK'larla birlikte takip edilmesinin kritik öneme sahip olduğunu, böylece hem uygulamanın hem de sürecin somutlaştırmış olunacağını söyledi. Kaslowski, "TL'ye, kaybettiği güveni mutlaka yeniden kazandırmalıyız. Aksi halde krizden çıkışımızın çok zorlaşacağı kanısındayız" dedi.

TARİHİ FIRSAT VAR

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ise "Fiyat artışları ile mücadele etmek için fiyat kontrollerinin yetmediğini tecrübeyle biliyoruz. Kalıcı çözüm, üretim kapasitesini artırmak" dedi. Özilhan "Pandemi ertesinde ticaret zincirlerinde değişim bekleniyor. Türkiye'nin önemini daha da artıracak. Bu fırsattan yararlanmak için Türkiye, sanayi ve tarımsal üretim kapasitesiyle hazır hale gelmeli" dedi.

AB BİLDİRİSİ KABUL EDİLMEZ

TÜSİAD Başkanı Kaslowski, Avrupa Birliği Konseyi'nin, mutat bildirisini yayınladığını anımsatarak "Yıllardır Türkiye'yi aday ülke olarak tanımlamayan AB, bu kez eylem planında ülkemizi aday kategorisinde tanımlamadı. Dert çıkaran ya da tehdit oluşturan bir komşu ya da rakip diye gördüğünü, AB açısından olumlu bir davranış izlediğinde mükafatlandırılacağı aksi halde yaptırımları devreye sokacağını açıklamış oldu. Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.

TÜSİAD'DA SİMONE KASLOWSKİ YENİDEN BAŞKAN

Genel kurulda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Simone Kaslowski yeniden seçilirken başkan yardımcılıklarına ise Murat Özyeğin, Mehmet Tara ve Bahadır Balkır getirildi. Yönetimdeki diğer isimler ise Barış Oran, Batu Aksoy, Fatih Kemal Ebiçlioğlu, İrem Oral Kayacık, Nüket Küçükel Ezberci, Önder Sezgi, Serkan Sevim, B. Can Yücaoğlu ve Ebru Dicle'den oluştu. TÜSİAD YİK başkanlık divanı ise Tuncay Özilhan, Ömer M. Koç, Arzuhan Doğan Yalçındağ, N. Ümit Boyner, Ömer Aras, Agah Uğur ve Tayfun Bayazıt'tan oluştu.