Öztürk, "2023 Hizmet İhracatı Stratejisi Projesi" kapsamında Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği organizasyonunda gerçekleştirilen Sağlık Hizmetleri İhracat Stratejisi Çalıştayında, sürdürülebilir ihracatın gerçekleştirilmesinde mal ihracatının hizmet ihracatında ayrı düşünülmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
Mal ihracatının 2015 yılında dolar bazında yüzde 13 değer kaybederken, hizmet sektöründe bu daralmanın yüzde 6 ile sınırlı kaldığını aktaran Öztürk, Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Hindistan'ın en fazla hizmet ihracatı gerçekleştiren ülkeler olduğunu kaydetti.
Öztürk, turizm sektöründeki daralmanın da etkisiyle Türkiye'nin 2015 yılındaki hizmet ihracatının yüzde 10'luk düşüşle 46,2 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu gerilemeye rağmen ülkemiz hizmet ticaretinde 24 milyar dolar değerinde mal ihracatının karşısında fazla vermeyi başarmış bulunuyor." diye konuştu.
Türkiye'nin GSYH'sinde en büyük paya sahip olan hizmetler sektörünün katma değerdeki artışla büyümeyi büyük ölçüde desteklediğinin altını çizen Öztürk, 2023 yılı hizmet sektörünün ihracat hedefinin 150 milyar dolar olduğunu anımsattı.
Öztürk, yıllık ortalama yüzde 25'lik büyüme ile uluslararası sağlık hizmetlerinin özellikle gelişmekte olan ülkelerde ulusal ve bölgesel ölçekte stratejiler çerçevesinde desteklendiğini ifade etti.
Turquality programından sağlık kuruluşlarının da yararlanmaya başlayabileceğini duyuran Öztürk, sağlık turizmi sektörünün ulaştırma ve lojistikle birlikte hizmet sektörlerinin yararlanmasına açılan bu programdan öncelikli olarak yararlanan sektör konumunda yer aldığının altını çizdi.
Öztürk, yakın bir süre içerisinde diğer hizmet sektörlerinin de programdan yararlanmasının mümkün olacağını dile getirdi.
"Sağlık hizmetleri tüm dünyada yükselen bir trend olarak hızla büyümeye devam ediyor"
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güven Uçkan, sağlık hizmetlerinin tüm dünyada yükselen bir trend olarak hızla büyümeye devam ettiğini söyledi.
Dünya sağlık hizmetleri ticaretinin 2005 yılında 50 milyar dolar iken 2015'te bu rakamın 100 milyar dolara ulaştığını aktaran Uçkan, Türkiye'ye 2005 yılında sağlık turizmi için gelen kişi sayısı 220 bin iken bu rakamın geçen yıl 360 bin kişiye çıktığını dile getirdi.
Uçkan, "Değer olarak baktığımızda 2005 yılında sağlık hizmetlerinden 343 milyon dolarlık gelir elde edilirken, 2015 yılında bu miktar 640 milyon dolara yükselmiştir." diye konuştu.
Sağlık Bakanlığının 2011 yılı strateji belgesine göre sağlık turizminin 2023'te yılda 2 milyon hastaya hizmet verme hedefi belirlendiği bilgisini veren Uçkan, aynı dönemde 20 milyar dolar gelir elde etme hedefinin de öngörüldüğünü ifade etti.
AA