TÜRKSAT 6A, 5 milyar insana ulaşacak

Yüzde 90 yerlilikle üretilen Türksat 6A, temmuzda uzaydaki yörüngesine yollanmak üzere ABD'ye gönderildi. Uydu, dünya nüfusunun yüzde 65'ine denk gelen 5 milyar insana hizmet sağlayacak.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, temmuzda uzaya fırlatılmak üzere ABD'ye götürülmek üzere dün yola çıktı. Türksat 6A'nın üretim entegrasyon, test ve paketleme işlemleri Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi USET'te tamamlandı. Türksat 6A uydusu fırlatmada görev alacak personelle birlikte Antonov AN-124 tipi kargo uçağı ile ABD'nin Florida eyaletinde Cape Canaveral Uzay Üssü'ne uğurlandı. Türksat 6A'nın hava yolculuğu yaklaşık 1 gün sürecek.

YERLİLİK YÜZDE 90

Ardından Cape Canaveral Uzay Üssü'ndeki Space X tesislerinde fırlatma prosedürleri başlatılacak. 5 milyar insana erişecek Türksat 6A'nın 8-15 Temmuz 2024 tarihleri arasında yörüngesine fırlatılması planlanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TUSAŞ'ın Ankara Kahramankazan'daki tesislerinde 610 numaralı hangar önünde düzenlenen uğurlama töreninde ortak açıklamada bulundu. Türksat 6A uydusunun, Tübitak Uzay, Aselsan, Tusaş, ve Ctech ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Başkanlığı ve Türksat'ın çalışmalarıyla ortaya çıkarıldığını belirten Bakan Uraloğlu, "Yüzde 90'lara varan bir yerlilik oranıyla hayata geçirdik. Uzun süren bir gayret. 2018'den bu yana başlayan bir üretim süreci olsa da fikir ve imzası biraz daha eskiye dayanıyor" dedi.

BU YIL HİZMETTE

ABD yolcusu olan TÜRKSAT 6A'nın temmuzun ikinci haftasından başlayan süreçte hava şartlarına bağlı olarak bir haftalık zaman diliminde yörüngesine fırlatılmış olacağını belirten Uraloğlu, "42 dereceye oturacak, 35 bin 786 kilometrelik bir uzaklıkta olacak ve buradaki bütün testler sonucunda da inşallah bu sene sonu itibarıyla hizmete almayı öngörüyoruz" diye konuştu. Türksat 6A ile yeni kapsama alanları elde edileceğini, 5 milyar nüfusun kapsanacağını belirten Uraloğlu, "Bu da dünya nüfusunun yüzde 65'ine tekabül ediyor. Buralara hizmet sağlamış olacağız ve aynı zamanda hizmet satarak 250 milyon dolara üretilmiş olan uydumuzun artık geri dönüşüyle ilgili de bir süreci yakalamış olacağız" dedi. Uraloğlu, Türkiye'nin dünyada haberleşme uydusu üreten 10 ülkeden biri haline geldiğini söyledi.

YÖRÜNGEYE TÜRK EKİP YERLEŞTİRİLECEK

Bakan Kacır konuşmasında, şunları söyledi: "Ülkemiz tarihinde bugüne kadar üretilen en yüksek değere sahip teknolojik ürünü uydumuzun fırlatma alanına nakliyesi için bir aradayız. Uydumuzun ve yer destek ekipmanlarının fırlatma alanına transferi sonrasında, fırlatma öncesi kontrol testlerini, yakıt dolum faaliyetlerini ve fırlatma aracıyla entegrasyon çalışmalarını arkadaşlarımız yürütecek. Fırlatma sonrasında uydumuzun yörüngeye yerleşme operasyonunu kendi ekiplerimiz gerçekleştirecek."

ASTRONOTLAR TOGG'LA GEZDİ

Bakan Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonu'na giden astronotlar Alper Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt'tan oluşan Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibiyle ODTÜ'de buluştu. 'Ax-3 ODTÜ'ye Togg ile gelerek öğrencilerle düzenlenen etkinlikte buluştu.