Türkmen gazı için Bakü'de ortak adım

Türkmen gazının önce Azerbaycan'a, oradan da TANAP aracılığıyla Türkiye üzerinden taşınmasını öngören 4 ayrı anlaşma Bakü'de imzalandı. Ayrıca Azerbaycan'dan gaz tedariki de 2030'a kadar uzatıldı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 29. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğal Gaz Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Azerbaycan Enerji Bakanlığı ve Azerbaycan'ın Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) desteği ile düzenlenen fuarın açılışını Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptı. Fuara mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmen gazının önce Azerbaycan'a, oradan da TANAP aracılığıyla Türkiye üzerinden taşınması çalışmalarının artık meyve vermesi gerektiğini belirtirken fuar sırasında atılan imzalarla Türkmen gazı için resmi adım atıldı.

GAZ TEDARİKİ UZATILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov'un katılımıyla düzenlenen törende BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi Genel Müdürü Lidya Salahova, 2024 yılı sonunda sona erecek doğal gaz tedarik anlaşmasının 2030 sonuna kadar uzatılmasını öngören anlaşmaya imza attı. Fidan ayrıca, SOCAR Başkanı Rövşen Necef ile doğalgaz teslimi ve takasına ilişkin 4 anlaşma imzaladı.

BAĞLAR GÜÇLENİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaptığı açıklamada "BOTAŞ ve SOCAR arasında imzalanan dört anlaşma ile Azerbaycan gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınacak, Türkmenistan gazı ülkemize ulaştırılacak. Ayrıca BOTAŞ ile Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi arasında bu yıl sona erecek doğalgaz tedarik anlaşmasının 2030 sonuna kadar uzatılmasını da imza altına aldık" dedi. Bayraktar "Bu stratejik girişim sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da enerji güvenliğini artırmakla kalmamış, aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve jeopolitik bağları da güçlendirmiştir" diye konuştu.

ERDOĞAN: AVRUPA'NIN ENERJİ GÜVENLİĞİNE KATKI YAPTIK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, fuarın açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını okudu. Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan'ın her alanda olduğu gibi enerji alanında da güçlü ilişkiye sahip olduğunu vurgulayarak, "Uzun yıllara dayanan ve Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum boru hatları ve TANAP gibi altyapı yatırımları ile taçlandırdığımız işbirliğimiz sadece Türkiye ve Azerbaycan'a fayda sağlamamış, bölgenin ve Avrupa'nın enerji güvenliğine de önemli katkılar yapmıştır. Türkmenistan'da üretilecek gazın ortak çabalarımızla Türkiye'ye ve Avrupa'ya aktarılması ve TANAP'ın kapasitesinin genişletilmesi artık sadece zaman meselesidir. Bu konulardaki çalışmalarımızın çok yakında meyve vermesi şüphesiz Türkiye ve Azerbaycan'ın bir başka ortak başarısı olacaktır" dedi.

Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın müteakip zirvesinin önümüzdeki ay can Azerbaycan'ın ev sahipliğinde Şuşa'da düzenleneceğini hatırlattı.

Anlaşmaya Abdulvahit Fidan ve Lidya Salahova imza attı. Törene, Alparslan Bayraktar (arka sıra soldan), Mikayıl Cabbarov ve Rövşen Necef katıldı.