Türklerin Bulgaristan'da yatırımı yoğunlaştı... İhracat komşudaki üslerle artıyor

Hammadde ve yarı mamulü Türkiye'den alan Bulgaristan'daki Türk fabrikalar sayesinde iki ülke arasındaki ticaret 7 milyar dolara ulaştı. DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Sarıbekir “2030 öncesi 10 milyar doları buluruz” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Son dönemde Türkiye'den çok önemli yatırımların gittiği Bulgaristan, Türkiye'nin Avrupa'daki ihracat ve üretim üssü olma yolunda ilerliyor. Bulgaristan'ın tatil merkezi Bansko'da Türk yatırımı olan bir otelde düzenlenen Balkan İş Forumu'nda iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkaracak görüşmeler yapılırken, Türk şirketlerin bölgedeki varlığını artıracak destekler de masaya yatırıldı.

Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) birlikte düzenlediği forumda konuşan Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık "Türk iş insanlarımızın burada 2.5 milyar dolar ötesinde bir yatırımı var. İki ülke arasında büyük bir potansiyel mevcut" dedi.

SOYDAŞLIK BAĞI VAR

DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Mustafa Zeki Sarıbekir ise Türkiye'nin komşularına değinerek, "Bulgaristan'la aramızda soydaşlık bağı var ve biz etrafımızda 7 sınır ülkesi olmasına karşın sadece onlara komşu diyoruz. Türkiye'de 85 milyon insana sokakta sorduğunuz zaman, 'Hangi ülke komşudur' diye, 'Bulgaristan' der. Bulgaristan bizim hem Avrupa'ya açılan hem de dünyaya açılan kapımızdır" dedi. Bulgaristan'da Şişe Cam, Sarkuysan, Sarten, Alcomet, Kastamonu Entegre ve Hayat Kimya gibi milyon dolarlık Türk yatırımları olduğundan bahseden Sarıbekir, Türkiye'nin Bulgaristan'ın Almanya'dan sonra en büyük ikinci yatırımcısı olduğunu söyledi.

İTHALAT TÜRKİYE'DEN

Bulgaristan'ın Türkiye'nin Avrupa'ya çıkış kapısı olduğunu ve burada yapılan yatırımların ihracatı önemli oranda artırdığını söyleyen Sarıbekir, "Bazıları bu yatırımların neden Bulgaristan'a gittiğini, Türkiye'de kalmadığını söyleyebilir ama böyle düşünmemek gerekiyor. Bulgaristan bizim dünyaya açılan kapımız. Buradaki Türk şirketleri belli ürünlerini Türkiye'den ithal ediyor, daha sonra elleçleyip katma değerli ürün haline getirip satıyorlar. Bunu biraz Avrupa'nın içinde ticari bir üs olarak da görmek lazım" dedi.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

Sarıbekir, "Dış ticaret hacmimiz 7 milyar dolar. Biz, 4.5 milyar dolar satıyoruz, 2.5 milyar dolar ithal ediyoruz. Cumhurbaşkanımız hedef 10 milyar dolar demişti ve ben 2030 olmadan bu rakama ulaşacağımıza inanıyorum. Bizim DEİK olarak hedefimiz ticari diplomasi ama 'hep bana' diye bir şey yok. Bizim 1+1'i, 3 yapmamız lazım" diye konuştu. Zeki Sarıbekir kasım ayında da Türkiye'de bir iş forumu yapmak istediklerini anlattı. Foruma Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'dan 250'yi aşkın iş insanı katıldı.

Foruma (soldan) BULTİŞAD Başkanı Burhan Nemutlu, DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan, Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık, DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Mustafa Zeki Sarıbekir ve Burgaz Başkonsolosu Tolga Orkun katıldı.

2.5 MİLYAR DOLARLIK TÜRK YATIRIMI VAR

DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan, Avrupa'ya açılan en önemli kapının Bulgaristan olduğunu söyledi. Kazan, "Türk firmalarının Bulgaristan'da 2.5 milyar dolarlık sermaye pozisyonu var ve yaklaşık 15 bin kişi istihdam ediyoruz. Az bir sayı değil ama potansiyeli çok daha yüksek çünkü her anlamda hem tarihi geçmişimiz hem de yakınlığımızla alakalı birçok avantajımız var" dedi. Kazan "Bansko'daki organizasyonda her iki ülke yatırımcılarının da ne kadar hevesli ve heyecanlı olduğunu gördük. En önemli sektörler eğitim ve inşaat" dedi.

YAKİMOV: BAZI BÖLGELERDE İSTİHDAM TÜRKLERE EMANET

Forumda konuşan Bulgaristan İnnovasyon ve Büyüme Bakan Yardımcısı Krasimir Yakimov, "Bulgaristan'da 4 bin 500 iş yerisağlayan 2 bin 500 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Zira ülkemizin bazı bölgelerinde halkımız Türk yatırımcıların sağladığı istihdam sayesinde geçiniyor" dedi. BULTİŞAD Başkanı Burhan Nemutlu ise Bulgaristan'da Türk sermayeli şirketlerin yarısından fazlasının BULTİŞAD'ın üyesi olduğunu aktardı.