Türkler yurtdışında 176 bin kişiyi işe aldı

Türklerin dışarıdaki yatırımları büyüyor. DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan, “2033 Türk firması geçen yıl 5.7 milyar dolar yatırım yaparak 176 bin kişiyi işe aldı” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Türkiye bir yandan içeriye yeni yatırımlar çekerken, bir yandan da Türk firmaları küresel ticaret ağlarında daha etkili olmak için yurtdışında yeni yatırımlara yöneliyor. DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan geçen yıl 2033 tane Türk firmasının yurtdışına toplam 5.7 milyar dolar yatırım yaptığını ve toplamda 176 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Kazan Türk firmaların 2022 yılındaki yatırımının ise 4.9 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi.

HOLLANDA REVAÇTA

Kazan'ın verdiği bilgiye göre geçen yıl en çok yatırım yapılan ülke yaklaşık 1.5 milyar dolarla Hollanda oldu. 1.3 milyar dolar yatırımla ikinci sırada olan ABD'yi İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Yunanistan ve Portekiz takip etti. Türk firmalarının planlı bir şekilde riskleri gözeterek yurtdışına açılmasını teşvik ettiklerini belirten Kübra Orakçıoğlu Kazan, yapılan yatırımların firmaların rekabet gücünü artırarak Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

GANA'DA MADENCİ TÜRK

Kazan "Yurtdışına yapılan yatırımlar Türkiye'nin ihracatı açısından da çok önemli. Mesela Türkiye'de faaliyet gösteren büyük bir inşaat firması Gana'da madencilik yapıyor ve oradan İngiltere'ye ürün satıyor. Bunun gibi çok fazla örnek var ve bu firmalar bizim cevherimiz. Türkiye'den doğrudan yatırımla çıkıyorlar, sonradan bütün dünyayı dolanıyorlar ve bulundukları ülkelerin avantajlarını kullanarak ihracat pazarlarını genişletiyorlar. Aynı zamanda Türkiye'nin tanınırlığına da çok önemli katkılar sunuyorlar" dedi.

Önceleri yapılan yurtdışı yatırımlar anketini yeterli bulmadıkları için bakanlık ve bir üniversite ile görüşerek güncellemelere devam ettiklerini belirten Kazan, "Mesela en çok firma Romanya'ya gitti diyoruz ama kaç tane firmanın başarılı olup olmadığı belli değil. Yapacağımız anketin yol gösterici olmasını sağlayacağız" dedi.

BANKALAR PEŞ PEŞE TEMSİLCİLİK AÇIYOR

Türk firmalarının yurtdışına yaptığı yatırımlarda başı finans sektörünün çektiğini kaydeden Kübra Orakçıoğlu Kazan, "Türk bankalarının çoğu özellikle Avrupa'da son denemde temsilcilik açtı" dedi. Geçtiğimiz günlerde Afrika Kalkınma Bankası ile bir toplantı yaptıklarını ve onların da yatırım çekmek için çok istekli olduğunu söyleyen Kazan "Bizim Afrika'yla ticaretimiz yaklaşık 32 milyar dolar şu anda ve ilk hedefimiz 50 milyar dolar yapmak. Bu da direkt bankacılıkla olacak. En başta banka ile gittiğinde çok daha kolay oluyor açıkçası. Örneğin Tanzanya'da finansı kurduğumuzda diğer sektörler çok daha kolay gelecek arkasından. Şimdi zaten 2-3 tane bankamız orada yatırım yapacak, arkasından diğer sektörler takip edecek" dedi.

İTALYAN ERKEK GİYİM MARKASI TÜRK OLUYOR

Son denemde Türk lojistik firmalarının ABD'de açıldığını anlatan Kazan, Türk firmalarının yabancı marka satın almasına dönük bir soru üzerine "Bir Türk şirketi İtalyan erkek hazır giyim markasını satın almak için masada" derken, Damat Giyim'i kastederek "Ama biz değiliz" diye konuştu. Kazan Türk malı imajının pandemiyle birlikte yükselişe geçtiğini de belirterek Tür dizilerinin katkısına da dikkat çekti. Kazan "ABD'de Türk olduğumu söyleyince bana hemen peş peşe Türk dizilerinin istimini sayıyorlar" dedi.