ilhanlar Çiftçiliği ile Sobran Köyünde 24 bin metrekare alan üzerine kurduğu tesis ile Türkiye'ye örnek olan işletme sahibi Kaan İlhan çiftliğin kurulmasında TKDK'dan büyük destek gördü. Yüzde 65 aldığı hibe ile tam otomatik cihazlara süt üretimi yapan Kaan İlhan süt üretimini yaklaşık 3 kat, kannı ise 4 kat yükseltti. Yem deposu, bakıcı lojmanı, genç buza ahin ve veteriner hekimi ile bakıcılann görev aldığı tam otomatik çiftlik Avrupa standartlannın üstüne üretim yapıyor. Robot teknolojisinin süt verimini ve kalitesini önemli ölçüde artırdığını ve dile getiren Kaan İlhan "Mevcut işletmemizde iki robot sağma makinesi var. 120 sağmal kapasite üzerine kurulu işletmemizde amacımız kaliteli ve hastalıklardan annmış süt üretimi yapmak. Burada süt sağma sistemimiz, hayvanlarımızın gönüllü sağım sistemi üzerine kurulur. Ahınmız 3 bölümden oluşuyor. Hayvanlann gezinme alanı, yatak alanı ve robotumuzun bulunduğu süt sağım alanı olarak" dedi.
HAYVANLAR TEK TEK KONTROL EDİLİYOR
İşletme sahibi İlhan, hayvanlann tek yönlü kapılar vasıtasıyla yatak bölümüne geçtiğini ve bu bölümde dinledikten sonra da akıllı kapılar vasıtasıyla ya robot bölümüne ya da gezinme alanına geçtiğini dile getirdi. Süt sağımı yapılan robota daha önce lazer sistemi ile hayvanlann memelerinin tanıtımı yapıldığını belirten İlhan, şöyle konuştu: "Hayvan robot sistemine ikinci ve üçüncü girişten sonra otomatik robotumuz bu hayvanı tanıyarak gerekli işlemleri yapıyor. Hayvan robota girdikten sonra ilk olarak robotumuz hayvanın memelerini temizliyor. Memeler temizlendikten sonra teker teker meme başlıklannı takıyor ve daha sonra sağım işlemi başlıyor. Sağım esnasında hayvandan daha önce sağılan süt miktan otomatik olarak bilgisayara kaydedildiği için robotumuz bir istatistik tutuyor. Sonraki sağımlarda da robot her büyükbaş hayvana bir hedef tutarak bu bu istatistiğe göre ne kadar süt verdiğini gösteriyor. Ayrıca bu hayvanlann her bir memesinin de ayn ayn süt hedefleri oluşturulmuş durumda. Süt sağım sırasında verilen süt ile hedeflenen süt arasındaki farkı görebiliyoruz. Burada ayrıca almış olduğumuz sütün kalitesinin hangi seviyede olduğunu, herhangi bir meme rahatsızlığının olup olmadığını veya sütün içerisinde kan olup olmadığını burada anında tespit edebiliyoruz. Daha sonra sağılan hayvan memesi tekrar otomatik olarak ilaçlandıktan sonra robottan çıkıyor. Hayvan bu sağım sırasında önünde bulunan yemliğindeki yemini de yiyebiliyor" dedi.
İLK SÜT HAYVANCILIĞI PROJEMİZ
TKDK Kütahya İl Koordinatörü İhsan Kaymak da İlhanlar Süt İşletmesi'nin Kütahya'da faaliyete geçen ilk süt ahırı tesisi olduğunu dile getirdi. İşletmenin 120 büyükbaş hayvan kapasiteli olduğunu ve maliyetinin ise TKDKya sunulan bedelinin 3 milyon lira olduğunu ifade eden Kaymak, "Bu 3 milyon liralık yatırımın 1,8 milyon lirasını kurum olarak hibe verdik. Tesisimiz, Almanya'dan 120 büyükbaş hayvan ithal edilerek faaliyete geçirildi. Şu an itibariyle Kütahya'da ilk süt hayvancılığı projemiz. Şuan aynı projeden onay alan ve halen daha süreçleri devam edenler de var. Bu işletmenin özelliği, otomatik sağım robotunun olması. Bu robotun maliyeti 1,2 milyon lira civarlarında. Burada hayvanlar kendileri sağıma gelip kendilerini sağdnyorlar. Bu sistem 7 gün 24 saat hiç durmadan devam ediyor" diye konuştu. Kaymak, TKDK olarak işletmeye yüzde 65 hibe verdiklerini aynca 3 milyon liranın yüzde 18 KDVsi olan 600 bin liradan da muaf tutulduğunu aktardı. Aynca hibe olan 1,8 milyon liranın da her türlü gelir vergisinden muaf olduğu bilgisini veren Kaymak, şöyle devam etti: "Buna benzer projelerle bizim hedefimiz, kırsal kesime AB normlannda yatırım yaptırmaktı. Bugün burada bu standartlara ulaşmış bulunuyoruz, normalde şu an dışanda bir üreticimiz maksimum sütünü 1 liraya satarken, burada ise 1,2 liraya satıyor. Bunun sebebi ise burada soğuk süt zincirinin kurulmuş olmasından dolayı. Buradaki aynı hayvanı başka bir köyde bir üreticimiz kendisi sağması halinde günlük yaklaşık 9 litre süt alırken, burada ise ilk zamanlarında bile bu hayvandan 24 litre süt alınmaktadır. İlerleyen zamanlarda ise bu, 35 litreyi buluyor. Bu, şu anlama gelmektedir; İşletmemiz bir kere kurumsal bir yapıya kavuşarak normal bir üreticimizin ürettiğinden en az 3 kat daha fazla üretiyor. Süt fiyatlannda ise en az yüzde 30 civarında daha fazla gelir elde etmiş oluyor. Dolayısıyla normal üreticimize göre 4 kat daha fazla gelir elde etmiş oluyor. Aynca bu işletmemiz ari bir işletme olduğu için ekstra da hayvan başına devletimizden destek alıyor. Üreticimiz, TKDK ile yaptığı bu işletme sayesinde hem kurumsal bir yapıya sahip oluyor hem de ari bir işletme olarak mikropsuz ve antibiyotiksiz bir süt elde ederek AB standartlanna geçmiş oluyor dedi.