Türkiye'ye müjde! Tarih belli oldu

Boğaziçi Enerji Kulübü İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü, yeterli para bulunup yatırımın başlatılması durumunda Kuzey Irak doğalgazının 3 yıl içinde Türkiye'ye getirilebileceğini söyledi.

Öğütçü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ta halihazırda ihracata  en yakın gazın Genel Enerji'nin Miran ve Bina Bavi sahalarından çıkacağını  belirterek, henüz bu konuda nihai yatırım kararı alınmadığını vurguladı. Gelecek  yılın sonlarında nihai yatırım kararının alınabileceğinin altını çizen Öğütçü,  "Türkiye ile alım sözleşmesi imzalandı ve fiyatı çok iyi. Yalnız 4-5 milyar  dolara yakın finansman gerekiyor" dedi. 

 
  Yatırım başlayınca önce gaz üretimi, sonra gazın sülfürden  temizlenmesi ve son adım olarak boru hatları ile 350 kilometre ötede BOTAŞ  hatlarına bağlanacağını açıklayan Öğütçü, "Yeterli para bulunur ve yatırım  başlarsa Kuzey Irak gazının getirilmesi konusunda, her şey 3 yıl içinde  yapılabilir" ifadesini kullandı. 
 
 Irak Anayasası gaz konusunu öngörmüyor 
 
Öğütçü, petrolde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Bağdat  yönetimi arasında yaşanan sıkıntıların hatırlatılması üzerine, anayasal  düzenlemede gaz ile ilgili bir hükmün bulunmadığına dikkati çekti. 
 
Bağdat yönetiminin kuşkusuz Türkiye'ye doğalgaz transferine de karşı  çıkacağını vurgulayan Öğütçü, "Elinde herhangi bir yaptırım gücü yok. Dolayısıyla  petrolde olduğu gibi IKBY ve Türkiye beraber çalışıp bu kaynakları yüksek değerli  piyasalara ulaştırabilir" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Öğütçü, Kuzey Irak gazına yatırımın Türkiye'deki oyuncular açısından  da önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, "Egemen servet fonlarının özellikle  Körfez'deki sermayenin de bu gaza ilgi duyması bekleniyor. Bölgede muazzam bir  gaz arzı kanıtlandı. Giderek büyüyen ve Rusya dışında çeşitlendirilmek istenen  bir gaz talebi söz konusu. Dolayısıyla bu proje Türkiye ile Kuzey Irak'ın  karşılıklı menfaatlerine hizmet eden de bir girişim olacaktır" dedi. 
 
"Ankara ile IKBY arasındaki ilişkiler çok iyi" 
 
Orta Asya Kafkasya Enstitüsü Uzmanı Gareth Jenkins de Rusya'yla  yaşanan kriz öncesinde dahi Türkiye'nin özellikle doğalgazda kaynak çeşitliliğine  gitmesi gerektiğine olan kanının yaygın olduğuna dikkati çekti. 
 
Jenkins, Türkiye'nin gemilerle aldığı doğalgaz miktarını  artırabileceğini, ancak bunun Rus gazının yerini tamamen doldurmayacağını  belirterek, şöyle devam etti: 
 
 "Bunların hepsi Kuzey Irak gazını önemli kılan sebepler. Ankara ile  IKBY arasındaki ilişkiler çok iyi durumda. Kuzey Irak gazı, Rusya'ya olan büyük  enerji bağımlılığını tamamen kaldırmasa da azaltacak önemli bir adım. Şu anda en  önemli problem para. Yatırımın nasıl yapılacağı gibi konular. Bunların hepsi bir  yana Türkiye büyük miktarlarda Kuzey Irak gazını satın almak istiyor." 
 
Türkiye'deki önemli ihale 

  Bu arada, Kuzey Irak gazını Türkiye'nin ulusal şebekesine bağlamayı  öngören Şırnak Doğal Gaz Boru Hattı yapım işinin, 9 Şubat 2016'da Boru Hatları  ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından ihale edileceği dün açıklandı. 
 
 Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren Genel Energy şirketinin  Başkanı Tony Hayward, bölgede 5 trilyon metreküplük önemli doğalgaz rezervi  olduğunu ve bu miktarın Türkiye'nin 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını  karşılayabileceğini açıklamıştı. Hayward ayrıca bu bölgeden ilk gazın, 2-3 yıl  içerisinde Türkiye'ye getirileceğini belirterek, ilk etaptaki kapasitenin 10  milyar metreküp olacağını, 2020'de ise bu rakamın 20 milyar metreküpe  çıkabileceğini ifade etmişti. 
 
Genel Energy'den alınan bilgilere göre, Bina Bavi sahası 200 milyar  metreküplük doğalgazın yanı sıra 17 milyon varillik de petrol rezervine de sahip.  Miran sahası da 120 milyar metreküp doğalgazla birlikte 62 milyon varil petrol  rezervi bulunduruyor. (AA)