Türkiye'ye Katar gazı B planından fazlası

Uluslararası enerji uzmanlarından Türkiye'nin Katar hamlesine tam destek geldi. Türkiye'de kurulacak yeni LNG tesisiyle Rus bağımlılığının biteceğini ifade eden uzmanlar, LNG fiyatlarındaki düşüşün de Türkiye'nin yararına olacağını vurguladı.

Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nün Doha merkezi uzmanı Luay el Hatip, BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketinin LNG anlaşmasını değerlendirdi. Türkiye'nin Katar'dan gaz almasının bir B planından fazlası olduğunu ifade eden Hatip, "Ülkenin geleneksel gaz sağlayıcısı Rusya'yla yaşanan siyasi durumlar ve bölgede yaşanan olaylar gözönüne alındığında, Türkiye'nin gaz kaynaklarını çeşitlendirmek ve daha güvenilir üreticilere yönelmek dışında bir şansı yok. Katar gazı da Türkiye'nin enerji güvenliğini artıracak" diye konuştu. Dubai merkezli Manaar Enerji Grubu'nun Enerji Danışmanlık Bölümü Başkanı ve Enerji Ekonomisti Robin Mills de Katar'ın Türkiye'de LNG terminali inşa etmesi halinde bu terminal aracılığıyla sadece Katar gazının ülke pazarına girmeyeceğine dikkati çekerek, "Anlaşmanın şartlarına bağlı olarak başka ülkelerden de LNG Türkiye'ye gelebilir. Şu an Türkiye açısından LNG almak için çok iyi bir zaman. LNG fiyatları düşmeye başladı ve rekabet de artıyor" değerlendirmesinde bulundu.

9 yıldır dünya şampiyonu  

Dünyanın en büyük LNG ihracatı yapan ülkesi olan Katar ise geçen yıl dünyadaki toplam LNG arzının yaklaşık üçte birini tek başına karşıladı. Uluslararası Gaz Birliği'nin eylülde yayımladığı raporuna göre, 2014'te Katar 76,8 milyon ton 

LNG ihracıyla 9 yıl üst üste en fazla LNG ihracatı yapan ülke oldu. Geçen yıl LNG arzı 241 milyon ton olmuştu. 

Yeni projelere başlamalıyız

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl de şunları söyledi: "İnşa edilecek yeni LNG tesisleri, 6 yıl sonra yapılacak kontrat anlaşmalarında Rusya'ya olan bağımlılığın azaltılmasına yönelik imkanlar sunacaktır. Tehditlerin fırsatları doğurduğu gerçeğiyle hareketle, Türkiye'nin bu tehdidi fırsata dönüştürmesi ve yeni enerji projelerine başlaması gerek."

Toplam kapasite 11 milyar metreküp

Türkiye'nin iki tane LNG terminali bulunuyor. BOTAŞ'a ait Marmara-Ereğli terminalinin kapasitesi 5 milyar, Egegaz'a ait Aliağa LNG terminalinin kapasitesi ise 6 milyar metreküp. Türkiye'nin bunun yanı sıra 2,6 milyar metreküp kapasiteli doğalgaz depolama tesisi de var. 

İşte Rus gazının alternatifleri 

Reuters, enerji yetkilileri ve uzmanlara dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin Rusya'nın gazı kesmesi durumunda ya da önlem olarak atabileceği adımları sıraladı: 

Türkmenistan'dan gaz alınması ve İran'dan alınan gazın miktarının artırılması seçenekler arasında. 

Kuzey Irak ve İsrail kaynakları en hızlı çözüm olabilir. Üç yılda 4 milyar dolar yatırımla 15 milyar metreküp Kuzey Irak gazı alınabilir. İsrail ile de hızlı ilerleyecek bir sürece girilebilir. 

TANAP'ın kapasitesinin artırılması da Azerbaycan ile konuşulan konulardan.