Türkiye'ye karşı yanlış taktik! Müzakerelerde aşırıya kaçtılar

Türkmenistan'ın Türkiye'ye karşı doğal gazda fiyat artırma taktiği uygulamaya çalıştığını ileri süren Asya basını, Ankara'nın başka seçeneklerinin de olduğunu ve gerçek kaybedeninin müzakerelerde aşırıya kaçan Türkmenistan'ın olacağını yazdı.

Akşam Gazetesi

Türkmen doğal gazının Türkiye'ye getirilmesi için imzalanan anlaşmalar kapsamında çalışmalar sürerken Asya basını dikkat çeken bir iddiada bulundu.

Türkmenistan'ın Türkiye'ye karşı doğal gazda fiyat artırma taktiği uygulamaya çalıştığı ileri sürüldü.

TÜRKİYE'YE KARŞI YANLIŞ TAKTİK!

Azerbaycan takas düzenlemesinde olduğu gibi Aşkabat hükümetinin müzakerelerde aşırıya kaçtığını yazan Asya basını, "Türkmenistan'da üretilecek doğal gazın Türkiye'ye aktarılmasının Aşkabat hükümetine Avrupa gaz alıcılarının dikkatini çekecek güvenilir bir tedarikçi olabileceğini kanıtlama şansı verecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin hem İran üzerinden hem de özel boru hattı aracılığıyla Türkmen gazını ülkeye getirme konusunda kararlı olsa da, Ankara'nın başka seçeneklerinin de olduğuna vurgu yapıldı.

TÜRKİYE'NİN BAŞKA SEÇENEKLERİ YOK DEĞİL!

Haberde, "Mayıs ayında Türkiye, Exxon Mobil ile bir LNG satın alma anlaşması imzaladı. 2 Eylül'de BOTAŞ, Shell ile yılda 4 milyar metreküp LNG ithalatı için 10 yıllık bir anlaşma imzaladı. Türkmenistan'dan planlanan takas ithalatının iki katı. Türkiye'nin boru hattıyla gaz ithal etmek için başka seçenekleri de var. Komşusu Irak da Türkmenistan'dan gelen gaza göre çok daha kolay, ucuz ve güvenilir bir şekilde Türkiye'ye aktarılabilecek önemli rezervlere sahip" denildi.

Gerçek kaybedeninin Türkmenistan olduğunu kaydeden yabancı uzmanlar, herhangi bir gaz ihracat anlaşmasının başarılı olması için güvenilirliğin anahtar olduğunu belirterek, "Türkiye, büyük bir yeni ihracat rotası geliştirmek için Türkmenistan'ın en iyi seçeneği olmaya devam ediyor. Türkmenler güvenilir ortaklar olduklarını kanıtlamaları gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkmen gazının Trans-Anadolu Boru Hattı'na bağlanmasına yönelik ilk adım 14 Aralık 2022 tarihinde Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesinde atılmıştı. Türkmen gazının Türkiye ve Avrupa'ya taşınması için üç ülke arasında bir Mutabakat Zaptı imzalandı.