1
ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE
Geçen sene Ziraat Katılım, geçtiğimiz günlerde de Vakıf Katılım'ın hizmete açılmasıyla Türkiye katılım bankacılığı sektöründe rekabet iyice kızışıyor. Hızla büyüyen 'katılım' pazarının önemli oyuncularından Türkiye Finans Katılım Bankası piyasaya yeni oyuncuların gelmesinden memnun. Genel Müdür Osman Çelik, "Rekabette bereket vardır. Biz kendimize güveniyoruz" diyor ve ekliyor: "Kamu bankalarının bu işe girmesiyle katılım bankacılığının bilinirliği, yaygınlığı artacak. Şu anda katılımın toplam bankacılık sektöründeki payı yüzde 5. Biz yeni gelen dostlarımıza diyoruz ki 'bu yüzde 5'i paylaşmaya geliyorsanız hiç gelmeyin, ama beraber pastayı büyüteceksek ne ala…'"
ŞOKLARA DAYANIKLI
Sektöre büyük oyuncular giriyor, pazarda dengeler değişiyor. Müşterilerinizi kaptırmaktan korkmuyor musunuz?
2015 nasıldı bankacılık sektörü açısından?
HSBC Bank Türkiye'deki potansiyelitekrar gördü
Geçtiğimiz günlerde sürpriz bir gelişme oldu. Türkiye pazarından çıkma kararı alan HSBC, bu kararından döndüğünü açıkladı. Kısa sürede bu karar değişikliğini neye başlıyorsunuz?
Türkiye'nin potansiyelini bir kez daha gördüler diyebilirim. Türkiye bölgedeki olumsuzluklara rağmen kendini pozitif ayrıştırmış durumda. İçeride güçlü bir bankacılık sektörü var. Avrupa bankalarının tahvil faizlerini ödeyip ödeyemeyeceği tartışılırken Türk bankaların sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15'in üzerinde. Özetle ‘Türkiye'de kalmak geleceğe yatırım yapmaktır‘ diyebilirim.
Katarlılar Türkiye'de banka arıyor
Sektöre yabancı ilgisi sürüyor mu?
Geçen yıl Çin'den Katar'dan sermaye girişleri oldu. Şu anda yine yabancıların sektöre ilgisini duyuyoruz. Özellikle Körfez'in ilgisi çok arttı. Bizim yabancı ortağımız NCB Suudi Arabistan'ın en büyük devlet bankası. Geçen yıl bize 250 milyon dolar sermaye benzeri kredi sağladı. Bu da Türkiye'nin geleceğine güvenini gösteriyor. Katar bankalarının Türkiye'de banka arayışlarını biliyoruz.
Size de geliyorlar mı danışmanlık için?
Türkiye Finans Türkiye ile Körfez arasında bir finans köprüsü konumuna gelmiş durumda. Yatırım arayışlarıyla ilgili bizi de ziyaret ediyorlar.
Sektör bu yıl yüzde 15 büyür
Siz 2015'i nasıl geçirdiniz?, 2016'ya dair beklentileriniz nasıl?
2015'te sektör yüzde 15, biz yüzde 18 büyüdük krediler anlamında. Ama burada bir kur etkisi vardı. Reel büyüme yüzde 9-10 oldu. 2016 için de yüzde 15'lik bir reel büyüme hedefliyoruz.
Bankacılık sektörü büyür mü bu yıl?
Bence sektör bu yıl temkinli büyüyecek. Yüzde 15 büyüme öngörüyoruz.
2 büyük projenin finansörü Katarlı
Körfezden yabancı ilgisinin belli sektörlerde yoğunlaştığını söylediniz. Bu alanlarda somutlaşan yatırımlar var mı?
Eğitim ve sağlık sektöründe iştirakler var. Turizm sektöründe çok büyük olmasa da Bursa, Yalova ve İstanbul'da yatırımlar var. Bir de İstanbul'da bilinen 2 büyük inşaat projesinin finansörü Katar. Ama bunu deklare etmiyorlar.
Peki bankacılık sektöründe yabancı oranı daha artar mı?
Yabancıların sayısı artabilir, ama oranı artmayacaktır. İlgi yoğun. Ama oranın artması tamamen yasal otoritenin vereceği bir karar.
Yabancı istikrara geliyor
Hangi sektörlere bakıyor yabancılar daha fazla?
Özellikle inşaat, gayrimenkul, eğitim ve turizm ilgi alanları arasında yer alıyor. Siyasi istikrarın sağlanması ve 4 yıl boyuna seçim olmayacak olması yabancılar açısından çok önemli. Tabii Körfezin Türkiye'ye ilgi duymasının nedenlerinin başında siyasi ve ekonomik istikrar geliyorsa, bu ilginin bir nedeni de faizsiz finansın aldığı yol. İstanbul Finans Merkezi projesinin en önemli unsurlarından biri faizsiz finansın Türkiye'de yaygınlaştırılması. Kamu faizsiz finansmanı destekliyor. Bunu da çok önemsiyorlar.
Katılım bankacılığında da yabancı oyuncu görür müyüz?
Son 5 yılda katılım bankacılığı ortalama yüzde 25, konvansiyonel bankalar ise yüzde 20 civarında büyüdü. Biz Türkiye Finans olarak 4-5 yılda 4 kat büyüdük. Bu büyüme yabancıların dikkatini çekiyor. Ben sektöre yabancıların da gireceği kanaatindeyim. Gelen sinyaler o yönde. Körfez'den Türkiye pazarına girmek isteyen katılım bankaları olduğunu duyuyoruz.
Maliyetleri düşürüp kârı % 40 artıracak
Bu yıl yeni yatırımlarınız olacak mı?
2016 verimliliğe odaklandığımız bir yıl olacak. Hedefimiz maliyetleri kontrol edip, şubelerdeki verimliliği artırmak. Sözleşmesi biten şubelerimizi daha uygun maliyetli yerlere taşıyarak maliyet avantajı yakalamak istiyoruz. Geçen yıl 10 şubede bunu yaptık, 1 milyon TL'den fazla tasarruf sağladık. Bu yıl da bu iyileştirmelerle kârlılığımızı yüzde 40 artırmayı
hedefliyoruz.