Türkiye'ye güven kredisi

Avrupa'nın en büyüğü için 812 milyon dolar kredi. Avrupa'nın ise en büyüğü olacak Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali için 812 milyon dolarlık finansman anlaşması imzalandı. Krediye uluslararası ve yerli 8 finans kuruluşu katıldı.

SERDAR SAĞLAM

Yerli teknolojiyle hayata geçirilen Türkiye'nin ilk güneş enerjisi santrali Kalyon Karapınar için 812 milyon dolarlık finansman anlaşması imzalandı. 12 ay vadeli olan krediye İngiliz İhracat Kredi Ajansı UK Export Finance (UKEF), J.P. Morgan Chase Bank, Denizbank, Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası ortak katkıda bulunacak. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, yaptıkları anlaşmayla önemli bir kaynağı temin ettiklerini belirterek, "Bu kaynak, Türkiye ekonomisine olan güvenin yanı sıra Kalyon Holding'in sağlam ve sürdürülebilir finansal yapısının da ispatıdır" dedi. Finans kuruluşlarının temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda projeye detek olmaktan ötürü duydukları mutluluk ve heyecanı dile getirdi.

Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin finansmanına ilişkin imzalanan 812 milyon dolarlık dev anlaşma düzenlenen törenle duyuruldu.

SENEYE TAM KAPASİTE

Cemal Kalyoncu, santralin şimdiden 550 MW'ının işletmeye alındığını belirterek tam kapasiteye geçişin de hedeflenen tarihten bir yıl önce, 2022 bitmeden olacağını müjdeledi. "Kalyon PV fabrikamızın üretim kapasitesini 1000 MW'a çıkarttık" diyen Cemal Kalyoncu, "Santral 1350 MW panel kurulu gücü ile tam kapasiteye ulaşacak. Büyük bir mutlulukla söyleyebilirim ki hedeflerimizin çok ilersindeyiz. Santralin tam kapasite ile faaliyete geçme hedefini 1 yıl öne çekmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

YILLIK 400 MİLYON DOLAR DÖVİZ İKAMESİ

Kalyoncu, "Kalyon Enerji ülkemize yıllık 400 milyon dolar döviz ikamesi sağlıyor. Kalyon PV tarafından yüzde 80 yerlilikte güneş panelinin Türkiye'de de üretilmesi, cari açığın azaltılması ve nitelikli istihdam açısından stratejik önem taşıyor" dedi. Şirketin güneşte toplam 1.4 milyar dolar yatırımı bulunuyor.

2 MİLYON EVİ AYDINLATACAK

Santral tamamlandığında, tek bir sahada kurulu Avrupa'nın en büyük güneş santrali olacak, 2 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Tam kapasiteye geçtiğinde, 1.5 milyon ton karbon emisyonunu önleyecek.