Türkiye'ye 100 milyon dolarlık yatırım

Genel Maksat Helikopter Projesi'nde görev alan Alp Havacılık, proje sürecinde bazı kritik teknolojileri Türkiye'ye kazandıracak. Alp Havacılık, bu amaçla dişli imalatında dünyanın önde gelen teknolojik altyapılarından birini kuracak. Tamamı yeni yatırım olarak planlanan ve yaklaşık 11 bin metrekarelik kapalı alan içerisine kurulacak yeni tesis, ilave iş olanakları da sağlayacak.

Alp Havacılık, teknolojisi, tecrübesi, özgün kabiliyetleri ile havacılık ve uzay sanayisinin gelişimine yön veren, ürün ve hizmetleriyle sektöründe dünyanın önde gelen firmaları tarafından iş ortağı olarak tercih ediliyor.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde mevcut 23 bin 500 metrekare kapalı alan ve 30 bin metrekare genişleme alanında, 600'ün üzerinde nitelikli personel ve çok sayıda alt yüklenici ile üretim yapan şirket, titanyum, alüminyum, çelik, paslanmaz çelik, bakır alaşımları ve süper alaşımların işlenmesinde çok geniş çaplı deneyime sahip bulunuyor.

Alp Havacılık, yüksek katma değerli, yüksek bilgi ve teknoloji içeren ürün yapısıyla ABD, Fransa, Kanada gibi gelişmiş pazarlara ihracat gerçekleştiriyor.

Kabiliyetleri ve alt yüklenicilerinin imkanlarıyla Sikorsky, Pratt amp; Whitney, Pratt amp; Whitney Canada, Lockheed Martin, UTC Aerospace Systems, Honeywell ve Boeing gibi müşterileri için helikopter dinamik, helikopter kuyruk pervanesi sürücü mili sistemi, iniş takımı ve uçak yapısal parçaları ile hidrolik ve yakıt boru sistemleri üreten Alp Havacılık, birçok hava platformu ve motor programlarına önemli katkı sağlıyor.

Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında, ASELSAN-Sikorsky işbirliğiyle ilk kez bir Türk firmasının geliştirdiği ve ürettiği yüksek teknolojiye sahip sistemler, dünyada pek çok ülkenin tercihi olan Black Hawk gibi bir hava aracının standart konfigürasyonuna dahil oldu. Gelecek 20 yıl boyunca dünya genelinde satılacak S-70i Black Hawk helikopterlerinin önemli bir kısmı, ASELSAN'ın aviyonik çözümlerini içerecek.ASELSAN, proje kapsamında üstleneceği görevle yurt dışına açılma konusunda yeni fırsatlar yakalayacak.Proje, Savunma Sanayii İcra Komitesi Kararı ile Türkiye'deki 6 farklı kullanıcının 109 genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere başlatıldı.Buna göre, Sikorsky firmasının S-70i Black Hawk helikopteri, lisans altında üretim modeli ile Türkiye'de üretilecek. Üretim lisansı, Türkiye'nin ileriki dönemlerdeki ihtiyacını da karşılayacak şekilde toplam 300 helikopterin üretimini kapsıyor.Proje kapsamında, helikopterlerde kullanılacak seyrüsefer, haberleşme, elektronik harp, uçuş ve görev yönetim sistemlerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve entegrasyon faaliyetleri ASELSAN tarafından yürütülecek.S-70i Black Hawk helikopterinin mevcut uçuş ve görev yönetim sistemi yerine ASELSAN tarafından yazılımı ve donanımı tümüyle milli ve özgün olarak geliştirilmekte olan “ASELSAN Görev Yönetim Sistemi (IMAS)" entegre edildiğinde nihai konfigürasyondaki helikopter T-70 Kara Şahin helikopteri olarak anılacak.Galeri: Türkiye'yi uçuracak proje Pazar payını artırmada önemli adımASELSAN-Sikorsky işbirliğiyle ilk kez bir Türk firmasının geliştirdiği ve ürettiği yüksek teknolojiye sahip sistemler, dünyada pek çok ülkenin tercihi olan Black Hawk gibi bir hava aracının standart konfigürasyonuna dahil olacak. Gelecek 20 yıl boyunca dünya genelinde satılacak S-70i Black Hawk helikopterlerinin önemli bir kısmı, ASELSAN'ın aviyonik çözümlerini içerecek.Dünyanın sayılı helikopter üreticilerinden Sikorsky firmasının S70i Black Hawk helikopterindeki sayısal kokpit göstergelerini ve temel aviyonik sistemlerini ASELSAN'a emanet etmesi, şirketin uluslararası alanda kabul gören bir aviyonik ekipman sağlayıcısı olduğunun en büyük kanıtını oluşturacak. Bu durum, ASELSAN'ın dünya genelindeki pazar payını arttırma hedefine ve marka değerine büyük katkı sağlayacak. Ayrıca ASELSAN, dünyada farklı hava araçları için platforma özgü aviyonik çözümler sunabilen az sayıdaki şirket arasındaki yerini daha da sağlamlaştıracak.

100 milyon doların üzerinde yeni yatırım

Özellikle titanyum alanında dünyanın önde gelen havacılık firmaları arasında yer alan şirket, yeni projeler için 2016-2017 döneminde 100 milyon doların üzerinde yeni yatırım yapacak.

Alp Havacılık, son olarak Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ ana yükleniciliğinde Sikorsky ile yürütülen Türk Genel Maksat Helikopteri Projesi'nde önemli bir rol oynayacak. Bu proje kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü için 109 T70 Kara Şahin Helikopteri üretilecek. Bu sayı, Türkiye'nin artan ihtiyaçları ve ihracat pazarı da dikkatle alındığında çok daha yukarıya çıkacak.

Alp Havacılık, bu çerçevede Black Hawk helikopterlerinde bulunan tüm dişliler, dişli kutuları, pervane mili gövdesi ve ana mil gibi ana uçuş kritik ve dinamik ürünler, bunların montaj grupları, uçuş kontrol mekanizması ve iniş takımlarının da kaynağı olacak. Proje kapsamında dişli test merkezi de şirket bünyesinde oluşturulacak.

Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Emin Alpman ve Airbus Helicopters adına Avrupa operasyonundan sorumlu Başkan Yardımcısı Olivier Michalo'nun imzaladığı anlaşmayla Cirit füzesi H135 ve H145 serisi helikopterlerde kullanılabilecek. Bu anlaşmaya göre 2,75 inç lazer güdümlü Cirit füzeleri, helikopterlere entegre edilecek. Çalışmaların tamamlanmasının ardından testler Türkiye'de yapılacak. Özel harp başlığına sahip füze, Roketsan tarafından ucuz ve hassasiyeti düşük güdümsüz roketler ile yüksek maliyetli güdümlü Anti-Tank füzeleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla tasarlandı. Menzili 8 kilometre Helikopter, insansız hava aracı ile kara veya deniz platformlarından atılabilen Cirit, 8 kilometre ile sınıfındaki en uzun menzilli füze. 2,75 inch yani 70 mm çapa sahip füze, halen Kara Kuvvetleri tarafından kullanılan TAI'nin tasarladığı T-129 ATAK ve AH-1W Super Cobra helikopterlerinin de ana silahlarından biri. Cirit füzesi geçtiğimiz yıllarda Birleşik Arap Emirlikleri'ne de ihraç edilmişti. Türk savunma sanayi göğüs kabarttı Bor zengini Türkiye'den yeni hamle! Milli tren 2018'de rayda

Proje ile Alp Havacılık'ta, dişli imalatında dünyanın önde gelen teknolojik altyapılarından birinin oluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda uçuş kritik parçaları grubunda imalatı yapılacak alt sistem ve parçaların üretim safhalarında ihtiyaç duyulan tezgah, teçhizat ve özel proseslere yatırım yapılacak.


Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında, tamamı yeni yatırım olarak planlanan yaklaşık 11 bin metrekarelik kapalı alan içerisine kurulacak yeni tesis, ilave iş olanakları da sağlayacak.

Şirketin iş payı hemen hemen Black Hawk helikopterinin yedek parça niteliğinde tüm unsurlarını kapsadığından Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kullanıcıların yedek parça ve test ihtiyaçlarının da Alp Havacılık tarafından ulusal imkanlarla karşılanması mümkün olacak.AA