Türkiye'nin rüzgarı 2024'te güçlü esti

Türkiye'de rüzgar enerjisi kurulu gücü bir yılda yüzde 65-70 civarında artış gösterdi. TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, “Kurulu gücün yıl sonuna kadar 13 bin megavata yaklaşacağı öngörülüyor” dedi.

Akşam Gazetesi

Türkiye'nin 7 bölgesinde işletmedeki 278 santral ve toplam 4 bin 360 türbinle rüzgardan enerji üretilirken, toplam kurulu gücün yıl sonuna kadar yaklaşık 800 megavatlık artışla 13 bin megavata yaklaşacağı öngörülüyor. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerine göre, Türkiye'nin rüzgar sanayisi tesisleri içinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu tesisi, yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor. Geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin rüzgar santrali ekipman imalatı 2.2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu alana yapılacak yatırımlarla Türkiye'nin potansiyelinin 10 milyar dolar seviyesinde olduğu hesaplanıyor.

25 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Rüzgar enerjisi sektöründe mevcut durumda 20 bin 267 kişinin direkt istihdamı sağlanırken, bunun 25 bine çıkarılması hedefleniyor. TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, rüzgar enerjisi sektörüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçen yıla oranla kapasite artışının yüzde 70'e ulaştığını rüzgarda ivmelenmenin bu yıl başladığını söyledi. Geçen yılın rüzgar enerjisinin en düşük kurulum yapıldığı sene olarak kayıtlara geçtiğini anımsatan Erden, geçmişte ihale edilen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerinin hayata geçmesinin sektörü hareketlendirdiğini anlattı.

YEKA yanında diğer rüzgar projelerinin devam etmesinin sektörü besleyip daha da geliştireceğine işaret eden Erden, şöyle konuştu: "Kurulum artışının yıl sonuna kadar 800 megavat üzerine çıkıyor olması ve geçen yıla göre yüzde 65-70 artış olduğunu görmek ümit verici. 2025'te YEKA'lar ve az miktarda depolama projelerinin yıl sonuna doğru hayata geçmese de türbin sözleşmelerini imzalama noktasına gelebileceğini görüyoruz. 2026 bu açıdan ilk depolama kapasitelerinin özellikle 20'den 50 megavata kadar olan küçük ölçekli daha kolay tamamlanabilen projelerle geçecek."

ELEKTRİKTE TEDARİK LİSANSI OLANA TOPLAYICILIK İMKANI

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre elektrik piyasasında tedarik lisansı sahipleri toplayıcılık faaliyeti de yürütebilecek. Toplayıcı lisansı sahipleri, dağıtım veya iletim şebekesine bağlı tüketim tesislerini kendi portföyünde toplayabilecek, talep tarafı katılımı kapsamında portföyüne aldığı tüketim tesislerinin aynı zamanda enerji tedarikini de gerçekleştirecek. Düzenleme sayesinde belli bir sınırın altında gücü olan yenilenebilir enerji santralleri bir araya getirilerek sistem verimliliği ve kazancı arttırılacak. Öz tüketimlerini karşılamak için kurulmuş büyük çoğunluğu GES olan bu tesislerin sahipleri birleşerek, örneğin 50 megavat, 100 megavat, 300 megavat gibi büyüklüklerde tek bir üretim santraliymiş gibi hareket edebilecek.

RÜZGARDA SON TABLO

Tür Adet/güç

RES 278 adet

Tribün 4 bin 630 adet

Kurulu Güç 13 bin MW/h(*)

(*) Yıl sonu yaklaşık.